Sport téli olimpia 2018

Óriási német összeomlás után lett Fourcade a legnagyobb francia olimpikon

A legeredményesebb francia olimpikon lett a sílövő Martin Fourcade, aki győzelemre vezette hazája vegyesváltóját a phjongcshangi téli olimpián. A négyfős váltókban a két női indulónak 6-6, a két férfi versenyzőnek 7,5-7,5 kilométert kellett megtennie, és előbb fekve, majd állva lőnie.

A két női etap után a németek majdnem fél perccel vezettek az olaszok, és további 2,7 másodperccel a beloruszok előtt. Az utolsó ember, Arnd Peiffer úgy indult el a németeknél, hogy 32,6 másodperc volt az előnye az olaszok és a felzárkózó franciák előtt, de az első lövésénél kettőt is rontott, így a mostani olimpián már két aranyat is nyerő Fourcade nagyon megközelítette.

Peiffer az utolsó lövészetet is elrontotta, még büntetőkört is meg kellett tennie, így a németek végül dobogóra sem állhattak.

Fourcade viszont idei harmadik, összesen ötödik aranyát nyerte, ezzel lett a legeredményesebb francia olimpikon. A dobogóra még a norvégok és az olaszok állhattak fel.

A németek egyébként óvtak utólag, mert szerintük az olasz Dominik Windisch akadályozta a befutónál Peiffert. A beadványt a zsűri elutasította. A két váltó között mindössze három tizedmásodperc volt a különbség.

4×6/7,5 km vegyesváltó:

1. Franciaország (Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Simon Desthieux, Martin Fourcade) 1:08:34.3 óra (0 büntetőkör/4 lőhiba)
2. Norvégia (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:08:55.2 (1/11)
3. Olaszország (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Dominik Windisch) 1:09:01.2 (0/7)

Kiemelt fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik