Sport téli olimpia 2018

Óriási a balhé az egyik olimpiai curlingmeccs körül

Az ember nem igazán számít arra, hogy botránytól hangos a curlingsport, most Phjongcshangban azonban mégis megtörtént ez. Rachel Homanre, a kanadaiak csapatkapitányára rágtak be sokan.

Pénteken, a dánok elleni mérkőzés ötödik endjében az egyik dán játékos véletlenül hozzáért egy mozgásban lévő kőhöz. A szakmában csak „burning stone”-ként emlegetett esetre a szabályok szerint három megoldás van: az ellenfél figyelmen kívül hagyja; átrendezik úgy a köveket, ahogy szerintük a hiba nélkül állt volna a játék; vagy kiveszik a követ a játékból.

Homan az utóbbit választotta, ami egy teljesen szabályos dolog, ugyanakkor a híresen sportszerű curlingben nem illik megtenni.

Meggondolatlanság volt kivenni a követ. Játékban kellett volna hagyni, ez nagyon rossz fényt vet a játékosra

mondta a CBC-nek az 1998-ban olimpiai bajnok Joan McCusker.

Az ötödik inninget végül 4-0-ra nyerték meg a kanadaiak, akik így 6-4-re vezettek. Tíz inning után 8-8 volt az állás, ám Rachel Homan hibázott a ráadásban, úgyhogy a dánok nyertek 9-8-ra, a nagy esélyesnek tartott kanadaiak így a harmadik mérkőzésüket is elveszítették, 0-3 a mérlegük.

Én nem vettem volna ki a követ, de mások vagyunk. Nem idegeskedem emiatt, azt csinál, amit akar

– mondta a dán csapatkapitány, Madeleine Dupont, akitől megkérdezték, egy ilyen „igazságtalanság” után jobban esik-e a győzelem.

Igen.

Fotó: Europress/AFP/Greg Baker

Ajánlott videó

Olvasói sztorik