Sport

Klein Dávid újra oxigén és serpák nélkül megy neki egy nyolcezresnek

A magyar hegymászó a Kalifa Sisapangma Expedíció keretében –, márciusban indul útnak, hogy teljesítse a hegy 8027 méteres főcsúcsának megmászását.

Klein Dávid – a Kalifa Sisapangma Expedíció keretében –, márciusban indul útnak, hogy teljesítse a hegy 8027 méteres főcsúcsának oxigénpalack nélküli megmászását.

Sisapangma

A 8027 méteres Sisapangma a Föld 14. legmagasabb hegycsúcsa. A csúcs elérésével a mai napig négy magyar expedíció próbálkozott, legutóbb 2013-ban Lesták Erzsébet ért fel a 8008 méter magas Central Peak néven ismert előcsúcsra, ahonnan a rosszabbra fordult időjárás és a nagy hó miatt nem vállalta a kitett gerincen való átkelést a főcsúcsra.

A Kalifa Sisapangma Expedícióra a Himalája-hegység tavaszi mászószezonjában kerül sor épp úgy, ahogy tavaly Klein a Mount Everest 8848 méteres csúcsával is tette.

Akkor az erős szél miatt  kudarccal járt, 8115 méteres magasságban visszafordult. Reméljük, ezúttal siker kíséri próbálkozását.

Klein Dávid először Nepálba érkezik, ahol a Mera Peak-en (6476 m) akklimatizálódik, majd április első felében terepjáróval lépi át a kínai határt, hogy aztán gyalogosan érje el április 20-a környékén a Sisapangma alaptáborát.

A hegyen a hóviszonyok függvényében dönti majd el, melyik útvonalat választja. A normál útvonala technikailag nem különösebben nehéz, a megmászását mégis bizonytalanná és kockázatossá teszi az előcsúcsról a főcsúcsra átvezető éles és omlásveszélyes hógerinc, ezért Klein Dávid az ún. „Inaki útvonalat” részesíti előnyben. A 2006-ban mászott útvonal az utolsó tábor magasságában átharántol (traverzál) egy párhuzamos gerincre, majd ezen a gerincen haladva közvetlenül éri el a főcsúcsot.  Az expedíció nagyjából 2,5 hónapot vesz majd igénybe. Klein Dávid magashegyi teherhordókat nem alkalmaz és nem használ majd oxigénpalackot.

Mindeközben indul egy másik expedíció is

Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó is bejelentette: áprilisban a Kancsendzöngára indul. Expedíciójának céljait így foglalta össze: szeretné elérni a csúcsot, épségben visszatérni onnan és emléktábla elhelyezésével tisztelegni az öt éve elhunyt Erőss Zsolt és Kiss Péter előtt. Klein Dávid jelképesen egy Himalája Koronája zászlóval, valamint egy sátorral kívánt sok szerencsét tervéhez.

eross-zsolt(2)(960x640).jpg (erőss zsolt)
Elhallgatott információk Erőss Zsolt utolsó lépéseiről
A szerencsétlenül végződött Kancsendzönga-expedíció két magyar hegymászójáról új információk láttak napvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik