Sport téli olimpia 2018

Amerika egyik fele legendaként ünnepli, a másik szemében szexuális zaklató maradt

A 2006-os torinói és a 2010-es vancouveri olimpia után az amerikai Shaun White Phjongcshangban is megnyerte a férfi hódeszkások félcső számát, egyúttal az Egyesült Államok 100. aranyát szerezte meg a téli játékok történetében.

A 31 éves sportoló lett az első snowboardos, aki három olimpián is aranyérmet szerzett.

A fináléban mind a 12 résztvevő három csúszást mutatott be, s a végelszámolásnál mindenkinek a legjobb pontszámát vették figyelembe. A keddi selejtezőből első helyen bejutott amerikai minden sorozatnak az utolsó indulója volt, és már rögtön elsőre remek gyakorlatot mutatott be. White 94,25 ponttal egyből az élre ugrott, a második körben azonban a négy éve Szocsiban ezüstérmes japán Hirano Ajumu 95,25 pontot ért el,

és mivel az amerikai ebben a körben hibázott, ő várhatta első helyről a zárókört.

Az utolsó menetben ugyan több versenyző is javítani tudott, az élen állókhoz azonban senki sem fért közel, így Hirano az első helyen volt, amikor lecsúszott. Javítani viszont nem sikerült neki, miután két ugrásánál is elrontotta a leérkezést. Utána, utolsó előtti indulóként a harmadik helyen álló ausztrál Scotty James következett, ám ő is hibázott.

Ezek után jött a sportág első számú alakja, aki remekül kezelte a helyzetet, és színvonalas gyakorlatát tökéletes stílusban, hiba nélkül mutatta be. A pontozók néhány perces gondolkodás után 97,75 pontra értékelték a produkciót, ami White aranyérmét jelentette.

A hajszíne miatt Repülő Paradicsomnak nevezett White győzelme után a Twitteren vegyesek voltak a reakciók, az egyik oldal legendaként ünnepelte a hódeszkást, de sokan megjegyezték, hogy az olimpiát az Egyesült Államokban közvetítő NBC gondosan elhallgatta, hogy White-nak tavaly volt egy zaklatási ügye, miután kiderült,

hogy szexuális tartalmú sms-ekkel és képekkel bombázta Lena Zawaidehet, Bad Things nevű zenekarának dobosát.

A USA Today cikke szerint White többek között a péniszéről küldött képet a nőnek, de volt olyan is, hogy a nadrágjába dugta a kezét, majd odatolta a nő orrához, hogy szagolja meg.

Mivel White finanszírozta a zenekart, pozíciójával többször is visszaélt, arra kényszerítette a nőt, hogy vágassa le a haját, járjon feltűnést keltő ruhákban és ne használjon vörös rúzst.

Egy idő után már fizikailag is fenyegette Zawaidehet, aki végül bíróságra vitte az ügyet, aminek az lett a vége, hogy a felek peren kívül megegyeztek.

 hódeszka, férfi félcső:

1. Shaun White (Amerikai Egyesült Államok) 97,75 pont
2. Hirano Ajumu (Japán) 95,25
3. Scotty James (Ausztrália) 92,00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik