Sport téli olimpia 2018

Egészen döbbenetes volt, ahogy a 17 éves lány megnyerte az olimpiát

Az amerikaiak úgy érkeztek meg a phjongcshangi téli olimpiára, hogy a snowboardosok félcsőversenyében senki másnak nem osztanak lapot. A férfiaknál Shaun White a harmadik olimpiai aranyérmére hajt és a kedd reggeli selejtezők alapján túlzottan nagy gondja nem lesz, míg a nőknél Chloe Kim már meg is nyerte a versenyt.

De hogy!

Már a selejtezőben egyértelmű volt, hogy itt csak akkor nem a 17 éves lányé lesz az arany, ha valami rendkívüli történik. Nos, nem történt, már az elsőre olyan kört ment (backside air, frontside 1080, cab 720, frontside 900, McTwist és frontside inverted 720), hogy 93,5 pontot kapott érte, azzal már meglett volna az arany. A riválisok meg sem tudták közelíteni az ő szintjét, jellemző az egész versenyre, hogy a második helyen végzett Liu Csia-jü legjobb köre 89,75 pontos volt.

Europress/AFP/Loic Venance

Miután ezt letudta, Kim már aranyérmesként vágott neki az utolsó menetnek, de még rá tudott tenni egy lapáttal a korábbiakra: elsőként adott be az olimpián két 1080-as ugrást egymás után, először frontside fordult meg háromszor a levegőben, majd jött egy 1080 cab.

Sírni akartam szívem szerint, de tudtam, még ha haza is viszem az aranyat, nem lettem volna boldog, ha nem adok ki magamból mindent. Úgyhogy nekimentem a harmadik körnek is azért, hogy bizonyítsam magamnak: megérdemlem az első helyet

– mondta az NBC-nek Chloe Kim.

A 17 éves snowboardos szülei dél-koreiak, de ő már Kaliforniában született, négy éves korában állt először hódeszkára. Miközben 2014-ben még túl fiatal volt ahhoz, hogy részt vegyen a szocsi olimpián (pedig kvalifikálta magát, de a NOB nem engedte elindulni), közben egy ezüstöt már nyert az X-Gamesen. Az extrémsportos eseményről már négy aranyérme van, nyert két ifjúsági olimpiai bajnoki címet is.

Jelenleg toronymagasan kiemelkedik a mezőnyből, ezt kedden, a phjongcshangi félcsőben is bizonyította.

Eredmény – hódeszka, női félcső

1. Chloe Kim (Amerikai Egyesült Államok) 98,25 pont
2. Liu Csia-jü (Kína) 89,75
3. Arielle Gold (Amerikai Egyesült Államok) 81,75

Nyitókép: Europress/AFP/Loic Venance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik