Sport téli olimpia 2018

Az ember, aki a Kannibál mellett terített asztalt

29 évesen karrierje csúcsán megy neki a dél-koreai olimpiának Martin Fourcade. A kétszeres olimpiai bajnok sportága halhatatlanja, és nem lenne meglepő, ha végül minden téren megelőzné minden idők legjobbját, a Phjongcshangról lemaradó Ole Einar Björndalent is.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a sportbarátok legnagyobb bánatára minden idők legjobb sílövője, 13 olimpiai érmével (8 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérem) a téli olimpiák legeredményesebb versenyzője, a 44 éves Ole Einar Björndalen nem lesz (nem lehet) ott a 2018-as játékokon, ugyanis a norvég szövetségi kapitány nem nevezte az utazókeretbe. Ez abból a szempontból biztosan nem meglepetés, hogy a legenda az elmúlt egy, másfél évben nem tudta már a földöntúlit hozni, és napról napra látszott rajta, hogy bizony, még őt is elérte a kor.

Björndalen a modern sport egyik kiemelkedő alakja, magasságához (179 cm) és alkatához (66 kg) viszonyított fizikumát a mai napig nem tudták megfejteni, az pedig, hogy a testet és a lelket is igen keményen igénybevevő biatlont közel 25 éve műveli magas szinten, ugyancsak megmagyarázhatatlan.

Pályafutása csúcsát 1996 és 2009 között élte, de 2014-ben is nyert még két olimpiai aranyérmet – az egyiket sprintben! – Szocsiban. Sőt, 2017-ben, a hochfilzeni világbajnokságon az üldözéses versenyen a harmadik helyen futott be. 43 évesen.

A nyolc olimpiai aranyérmével, a hat összetett világkupa- és a 95 egyéni győzelmével olyan magas polcra tette magát, amelyről bármi történik, nem lehet letessékelni. Mindössze egy ember van a vidéken, aki a „fjordok békés Kannibálját” megközelítheti, netán le is gyűrheti a jövőben.

A trónkövetelő

Az elmúlt hét év már nem a norvégról, inkább egy francia sílövőről, Martin Fourcade-ról szól. A most 29 éves sportoló összetett vk-győzelmekben beérte Bjöndalent, sőt idén sem valószínű, hogy megtöri valaki a dominanciáját, így készülhet a hetedik kristálygömbre. A francia négy éve, Szocsiban már megszerezte első olimpiai aranyérmeit is – szám szerint kettőt –, teher tehát nem nyomja a vállát, és Phjongcshangban is minden adott, hogy az olimpia legfőbb sztárja legyen. Sőt, ha jól keveri a lapokat, határ a csillagos ég.

Mi az a biatlon?

A biatlon vagy sílövészet egy összetett téli sport, amely sífutásból és lövészetből áll. A lövészetet fekvő- és állóhelyzetből végzik az 50 méterre lévő célpontra. A leadott lövések száma attól függ, éppen milyen távot teljesítenek – 7,5, 10, 12, 15, 20 km – a sportolók.

Amíg Björndalent pályájának csúcsa 29 évesen érte, addig francia főszereplőnk már 23 évesen agyonnyerte magát a világkupán, a világbajnokságon pedig három aranyéremig jutott. Tudni kell, úgy tűnt, a norvégok megoldják maguk közül a Björndalen utáni hatalomátvételt, hiszen az időközben négyszeres olimpiai bajnok Emil Hegle Svendsen valósággal berobbant a köztudatba. Ám Fourcade ezt a sztorit máshogy gondolta. A francia sílövő nemcsak kiemelkedő a  fizikális képességek terén, de kellően agilis és mentálisan is rettentően összeszedett.

Nem ritka, hogy a versenyzők 160-as pulzussal érkeznek a lőállásba, ergo ha nem tudsz lehiggadni a megfelelő pillanatban, nem lehetsz sikeres ebben a sportágban.

Az öt kis korongot nem egyszerű zihálva, remegő kézzel-lábbal pontosan eltalálni. Fourcade-nak viszont nem kell ezzel foglalkoznia, nincsenek zavaró tényezők, hihetetlen módon képes uralni mozgását gondolatait. Nem elég, hogy a mezőny talán leggyorsabb futója, mellette a(z egyik) legmegbízhatóbb – a 2017-2018-as szezonban 93 százalékkal lő fekvőhelyzetből – lövője is egyben.

Imádom a sportág kettősségét, egyszerre kell topon lenned fizikálisan és mentálisan, közben pedig folyamatosan ütnöd kell a vasat, fejlődnöd kell

mondta egy interjúban a francia.

A verseny két legfontosabb aspektusában általában ő is a legjobb, így a többieknek sokszor csak az ezüstérem játszik. Ez a dominancia egy külső, pártatlan szemlélő számára lenyűgöző, a versenyzőtársaknak inkább demotiváló. A korábban megidézett Svendsenről egy ideig az a hír járta, hogy teljesen magába zuhant, mivel egyszerűen képtelen volt legyőzni Fourcade-ot – tegyük hozzá gyorsan, örökmásodiknak sosem könnyű lenni, van azért néhány sportoló, aki tudna erről mesélni.

Svendsen legnagyobb gondja az lehet, hogy a biatlonos élmezőny elképesztően szoros, nincs számottevő különbség köztük, ám épp Fourcade lóg ki a mezőnyből. Mondjuk ő nagyon.

Fotó: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

A történelem mezején

Számtalan nagyság inspirált. Frode Andresentől a tökéletes sítechnikát, Raphaël Poirée-tól a kikezdhetetlen mentális erőt, Ole Einar Björndalentől a dominanciát próbálom ellesni

– hangsúlyozta Fourcade, akinek, jelentjük, sikerült az említett legendáktól ellesni ezt, azt. Esetében a már említett lehengerlő sebessége és megtörhetetlen akaratereje mellett a futástechnikáját is érdemes kiemelni. Sportágát általában nem a nagy, zömök emberek uralták a múltban, ehhez képest, ő a mezőny egyik legmagasabb, legszikárabb tagja, aki egyben káprázatosan könnyedén síel.

Ebben szerepet játszhat a megfelelő stíluson kívül az is, hogy 186 centimétere mellett relatíve könnyű izomzatú, mindössze 78 kilogramm. Civilben katona, jó felépítésű, nincsen leterhelve, anatómiailag hibátlan, a 21. század egyik csúcsatlétája. 

Már most, ilyen fiatalon 69 vk-futamgyőzelme van, amivel az örökrangsorban az igen előkelő második helyet foglalja el Björndalen mögött. 29 évesen sportága halhatatlanja, a következő generáció példaképe. Ő a biatlon jelene és a jövője is egyben, és noha többször elmondta, hogy nem tervez 40 éves koráig versenyezni, ha ilyen ütemben gyűjti a vk-győzelmeket, pár év és csak megdönti a norvég legenda 95-ös csúcsát (is).

Szépen, a radar alatt viszont már most is az a helyzet, hogy legalábbis egy asztalnál ülnek. Ő és a Kannibál.

Téli olimpia, biatlon, férfi program:

2018. február 11.: férfi 10 kilométeres sprint, (magyar idő szerint) 11:15-12:40
2018. február 12.: férfi 12,5 kilométeres üldözéses, 12:00-12:50
2018. február 15.: férfi 20 kilométeres egyéni, 11:00-12:00
2018. február 17.: férfi 15 kilométeres tömegrajtos, 11:15-12:15
2018. február 23.: férfi 4×7,5 kilométeres váltó, 11:15-12:45

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik