Sport téli olimpia 2018

“Olyan hideg van Phjongcshangban, hogy a kutya eltörik a kanyarban”

Szőcs Emőke ugyan Phjongcshangban másodszor szerepelhet téli olimpián, de van benne hiányérzet, hogy Szocsival ellentétben nem sílövészetban, hanem sífutásban áll majd rajthoz.

Hiányzik a fegyverem. Jobban kedvelem a biatlont, mert a lövészet miatt összetettebb és izgalmasabb számomra.

– jelentette ki az MTI-nek szerdai edzése előtt a csíkszeredai születésű sportoló.

A 32 éves síző szerint sílövészetben egyre nehezebb kvótához jutni kis nemzetből. Erre példaként hozta fel, hogy bár a bolgár riválisait többször megelőzte a versenyeken, de négyen együtt több pontot gyűjtöttek nála, mert ő egyedül volt, ezáltal ők jutottak kvótákhoz. Magyarország 38 év után először nem szerzett indulási jogot biatlonban. Hozzátette, hogy a dél-koreai játékok után marad a sílövészetnél.

Mint biatlonos, hozzá a szabadstílus áll közelebb, ezért nem indul egyéni sprintben, mivel az a szám ezúttal klasszikus stílusú lesz Phjongcshangban. A szabadstílusú 10 kilométeren érdekelt Szőcs Emőke az ötkarikás elvárásait illetően úgy fogalmazott, nem helyezésben és időben gondolkodik, elsősorban az a célja, hogy a hasonló körülmények között készülő kis nemzetek képviselőit megelőzze.

A sífutás és a sílövészet is bizonyos részben technikai sport. Tíz kilométeren akár két percet is jelenthet az a különbség, hogy ki milyen lécet és vaxot használ. Ha zavarnának a különbségek, akkor itt sem lennék. Vannak dolgok, amelyek szerintem feleslegesek és nekem nem lenne rájuk szükségem, de a megfelelő léc és vax rendkívül fontos. Ha a léc nem csúszik megfelelően, akkor sokkal több energiát használ el a versenyző, azaz hamarabb fárad el.

– árulta el Szőcs, aki összehasonlításként megemlítette, hogy bár Szocsiban csak egy, most már kétbőröndnyi vax áll a rendelkezésükre, de a norvégok például több konténernyi felszereléssel érkeztek.

Phjongcshangban rendkívül alacsony, helyenként mínusz 15 Celsius-fok alatti hőmérséklet fogadta az olimpikonokat, emiatt a hideg hóra való lécet használja, de mint mondta, eddig nem vált be teljesen, így a másik ilyen típusút is kipróbálja majd. Megjegyezte, kiváló minőségű a pálya és mivel folyamatosan nagyon hideg van, így nem kell mindig alkalmazkodni a változó hóhoz, ez megkönnyíti a helyzetüket.

Olyan hideg van, hogy a kutya eltörik a kanyarban

– idézett egy csíkszeredai mondást az ott született Szőcs Emőke, de hozzátette, ő szereti a dermesztő hideget. Az olimpiai falut jobbnak tartja, mint ami Szocsiban volt, mivel ezúttal a sílövők és sífutók is a többi sízővel együtt laknak.

A második olimpiájára készülő Szőcs Emőke jövő csütörtökön szerepel majd Phjongcshangban.

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik