Sport

Nem lehet megszabadulni Amerika közellenségeitől

Nyolcadik Super Bowljára készül a tengerentúli sport leggyűlöltebb sztárja, Tom Brady. A 40 éves irányító már így is minden idők legjobb játékosa, egy esetleges győzelemmel elfogynának a jelzők. Szakértőnk, Buday Zoltán viszont amondó, az ellenfél, a Philadelphia Eagles megviccelheti a legendát. Előzetes.

Hosszú, eseménydús NFL-szezon után jutottunk el az amerikai futball bajnoki döntőjéig, a világ legnagyobb show-jáig, a Super Bowlig. A labdarúgó-világbajnokság fináléja vagy a Bajnokok Ligája-döntő globálisan azért természetesen vetekedik vele, de felhajtás szinten nincs párja az eseménynek.

Ez az a meccs, ahol mindig történik valami. A 2017-es döntőt például, jogosan, minden idők legjobbjának titulálták, hiszen a New England Patriots 25 pontos hátrányt ledolgozva nyerte a franchise történetének ötödik bajnoki címét.

Szurkolói körökben a Patriots talán a liga leggyűlöltebb csapata, irányítója, Tom Brady pedig az ország közellensége, az ördög maga (az egy külön cikk, hogy ez miért van így, röviden: az emberek irigyelik a sikereit és/vagy nem felejtik el a játékhoz kapcsolódó botrányait).

Annyi biztos, hogy az idei, a sorban 52. Super Bowlon, a Philadelphia Eagles ellen viszont ismét – karrierje során nyolcadik alkalommal – ott lesz a hatodik bajnoki címére készülő, 40 éves irányító. 

A Pro Football Focus elemzője, a Sport TV szakkommentátora, Buday Zoltán amondó, habár minden idők legjobb játékosáról beszélünk, nincs lefutva ez a meccs.

Egy új NFL lehet készülőben

Ha valamit, akkor az NFL idén azt megmutatta, hogy képes változni. Számtalan vezér dőlt ki idő előtt, így csapataik hamar kiszálltak a legjobb helyekért, a rájátszásért való harcban. Az irányítóknál elég csak a Super Bowl-győztes Aaron Rodgersre (Green Bay Packers) vagy a Houston Texans berobbanó újoncára, Deshaun Watsonra gondolni. Ám az új irányt jól mutatja, hogy a Philadelphia Eagles úgy tudott eljutni a Super Bowlig, hogy legjobb játékosa, Carson Wentz az alapszakasz végén megsérült, így cseréjének, a lesajnált Nick Folesnak kellett beugrania.

Ahelyett, hogy Foles befürdött volna, óriásit játszik, a főcsoportdöntőben pedig egyenesen parádézott. Buday szerint új szelek fújnak.

Nagyon érdekes időt élünk. Eddig az volt az alapvetés, hogy ha egy sztáriránytó kiesett, a franchise nagyjából abban a pillanatban lehúzhatta a rolót. Most ez megváltozhat, elég ha csak a főcsoportdöntőbe jutó csapatokat vizsgáljuk: négyből háromnál olyan irányítók játszottak, akik finoman fogalmazva sem tartoznak a sportág legjobbjai közé, mégis ott voltak a Super Bowl kapujában. Ez figyelmeztetés mindenki számára, hogy nem elég az elit irányító, fel kell építeni mellé a megfelelő csapatot. A Philadelphia Eaglesnél éppen ez történt, nem zuhantak össze a kezdőirányító kidőlése után, sőt fantasztikusan teljesítenek elöl és hátul is. Nem véletlenül jutottak el a Super Bowlba.

Fotó: Al Bello/Getty Images

Mikor lesz vége Tom Brady uralkodásának?

Hiába az Eagles menetelése és csapatereje, az Amerikai Főcsoport (AFC) győztese, a New England Patriots minden fogadóirodánál esélyesebb. Ám ők sem legyőzhetetlenek, a Pats is megszenvedett olykor-olykor a szezonban, a sérülések Bill Belichick vezetőedző csapatát sem kerülték el, és ez még csak a legkisebb gond, ha hihetünk az ESPN-nek. Az amerikai sportportál meglehetősen hosszú cikkben elemezte a három New England-i sikerkovács, Tom Brady, Bill Belichick és a tulajdonos, Robert Kraft állítólagos nézeteltéréseit, belharcait.

Ez a három zseni a történelem egyik legsikeresebb franchise-át hozta össze, a 2018-as lesz a nyolcadik közös Super Bowljuk. A bostoni csapatnak előtte kétszer sikerült eljutnia az utolsó meccsig, de – akkor még – győznie nem sikerült. A bajnoki címeket, a kiépített dinasztiát a fent említett trió hozta el számukra:

Bradyből minden idők legjobb játékosa, Belichickből sokak szerint minden idők legjobb edzője lett. 

Szakértőnk lát igazságot az ESPN cikkében, hiszen óriási egók ütköznek, de nem gondolja, hogy a szövetség bármely tagja máshol fejezné be a karrierjét. Szerinte azzal saját maguknak ártanának a leginkább.

Ez a történet egy kicsit olyan, mint amikor az autó üzemagyag-mutatója a piros csíkhoz ér; csak találgatunk, mennyi van még hátra. Bár még nem tudjuk, hogy pontosan mikor, de pár éven belül visszavonul Brady és Belichick is. Úgy hiszem, hogy addig kihúzzák együtt, és ha vége, akkor tesznek róla, hogy úgy nézzen ki, természetes módon ér véget a munkakapcsolatuk. Túl nagy az egójuk ahhoz, hogy lerombolják a saját örökségüket

– jelentette ki Buday Zoltán. Addig is, szerinte bármi történik az idei nagydöntőben, Tom Bradyt csak olyan nagyságokkal lehet egy lapon említeni, mint a 20-szoros Grand Slam-győztes Roger Federer, vagy a hatszoros NBA-bajnok Michael Jordan.

Tom Brady (j) és edzője, Bill Belichick (b) Fotó: Maddie Meyer/Getty Images

Szakértőnk azért azt még hozzátette, lehet utálni a New England Patriots irányítóját, de még senki nem tudott ennyi éven keresztül ilyen magas szinten teljesíteni az NFL-ben. Ez teszi őt a legnagyobbá. Tíz év múlva a többség nyilván belátja majd, és sajnálni fogja, hogy már nincsen a ligának egy ilyen karakteres játékosa.

Az ellenfélről, a Philadelphia Eagles esélyeiről Buday azt vallja, hiba lenne az Nemzeti Főcsoport (NFC) bajnokát leírni, ugyanis simán megvan hozzá a játékuk, hogy meglepjék a tavalyi bajnokot.

Nem az Eagles a favorit, de ebben a rájátszásban már többször bebizonyították, hogy nem érdemes ellenük fogadni. Az Atlanta Falcons ellen valóban úgy tűnt, hogy csereirányítóval nem fog menni, de végül csak ők mentek tovább. A Minnesota Vikings elleni főcsoportdöntőben ellenállhatatlanul játszottak, biztosan óriási önbizalommal érkeznek majd a Super Bowlba. Ők abból táplálkoznak, hogy mindenki lenézi őket, ez a mentalitás ad nekik extra motivációt

– foglalta össze a „Philly” elmúlt néhány hetét Buday. Hogy ez az underdog (értsd: esélytelen) szerep mennyire összehozta a csapatot és a szurkolóikat, jól mutatja, hogy az Atlanta elleni meccs után még csak a játékosok, a Minnesota elleni meccset követően viszont a szurkolók is felkapták a kutyafej-maszkjaikat, ezzel üzenve mindenkinek: nagyon óvatosan a kijelentésekkel.

Fotó: Patrick Smith/Getty Images

Nick Foles – talán nem bántjuk meg – valóban nem több mint egy középszerű irányító, de ahogy Buday elmondta korábban, ha megvan a csapat és egy felépített olajozott rendszer körülötte, sikeres lehet. Működik is a gépezet, a támadók extrát hoztak minden egyes meccsen, a védelem pedig a liga elitjébe tartozik.

A mondás pedig jól ismert az NFL-ben: a támadók nyerik a mérkőzéseket, ám a védelmek nyerik a bajnokságot.

Buday szerint, ha 20 pont alatt tudnák valahogy tartani a Patriotsot, nagyon nehezen elképzelhető, hogy ne nyerjék meg a franchise első bajnoki címét az 1966-tól számított Super Bowl-érában.

A 20 pont lehet a vízválasztó. A védelem kőkemény, ha ugyanazt tudják 60 percig hozni, amit a tavalyi döntőben az Atlanta egy félidőn keresztül, megnyerhetik. Folyamatosan oda kell érniük Bradyhez, nem hagyhatják élni. Ha nem is tudják levinni a földre, akkor is meg kell ütniük, ütközniük kell vele, hogy kihozzák a komfortzónájából és nyomást tegyenek rá. Ez nem is lenne meglepő, hiszen Philadelphiában van a liga legjobb passzsiettető egysége. Még a cserék is elkaphatják Bradyt, annyira mély a keret. Korántsem lefutott ez a meccs

– zárta esélylatolgatását a Pro Football Focus elemzője.

Super Bowl, a döntők döntője

A Super Bowl-éráról 1966-tól beszélhetünk, ugyanis akkor egyesült az addig külön bajnokságként működő Amerikai Futball Liga (AFL) és a Nemzeti Futball Liga (NFL). A fináléban az akkor újonnan megalakult két főcsoport, az Amerikai Főcsoport (AFC) és a Nemzeti Főcsoport (NFC) győztese csap össze.

Az első, egyesített nagydöntőt 1967 januárjában a Green Bay Packers és a Kansas City Chiefs (35-10) játszotta. Az azóta eltelt időben a legtöbb bajnoki címmel a Pittsburgh Steelers (hat) rendelkezik, ezt érheti be most a New England Patriots, ha megveri a Philadelphia Eaglest.

A két legpechesebb csapat a Minnesota Vikings és a Buffalo Bills, akik négy-négy döntőjükből valamennyiszer vesztesen hagyták el a pályát.

Super Bowl LII,

Időpont: 2018. február 4., 0.30 (magyar idő szerint),
Helyszín:
U.S. Bank Stadium, Minneapolis, Minnesota (USA)
New England Patriots (AFC) – Philadelphia Eagles (NFC)

A mérkőzést a Sport TV-n és a 24.hu-n is élőben követheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik