Sport téli olimpia 2018

Fordulat: törölték az orosz doppingolók örökös eltiltását

szocsi 2014 (szocsi 2014)
szocsi 2014 (szocsi 2014)

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mind a 39 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabott ki.

A CAS csütörtöki közlése szerint 28 esetben nem volt elég bizonyíték a doppingvétségre, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 versenyző változatlanul nem kaphat indulási jogot a jövő pénteken kezdődő pjongcsangi téli olimpiára, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes.

A CAS-meghallgatás az elmúlt napokban zajlott, az érintett sportolókon kívül videókapcsolaton keresztül a koronatanú Grigorij Rodcsenkov – a szocsi olimpián történt visszaéléseket leleplező, s az Egyesült Államokba szökött volt orosz laborvezető – és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren is vallomást tett.

A NOB korábban 43 oroszt tiltott el örökre az ötkarikás játékoktól, mert a vád szerint a szocsi játékokon szervezett manipulációval érték el eredményeiket, közülük 42 fordult a CAS-hoz, amely három, már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja. A Szocsiban kétszeres olimpiai bajnok bobos, Alekszandr Zubkov ugyanakkor azon 11 versenyzőhöz tartozik, aki esetében megállapították a doppingvétséget.

A NOB a közelmúltban kijelentette: a 43 eltiltott a CAS esetleges felmentő ítélete ellenére sem lehet ott a Koreai Köztársaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik