Sport téli olimpia 2018

A NOB engedné, mégsem indul az olimpián az orosz sportoló

A Szocsiban kétszeres bronzérmes orosz gyorskorcsolyázó, Olga Graf annak ellenére sem indul el jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpián, hogy erre a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) engedélyt kapott.

A 34 éves, az előző ötkarikás játékokon 3000 méteren és az üldözéses csapatversenyben harmadik korcsolyázó Facebook-oldalán úgy fogalmazott, bár örül annak, hogy a NOB a tisztán versenyző sportolók közé sorolta, sajnálja, hogy a gyorskorcsolya-válogatott nagy része nem kapott meghívást az olimpiára.

Mivel a döntéssel megfosztottak attól a lehetőségtől, hogy ismét érmet nyerjünk a csapatversenyben, úgy döntöttem, nem fogadom el a NOB meghívását a téli olimpiára

– jelentette ki közösségi oldalán Graf.

Hozzátette, biztos abban, hogy egyetlen csapattársa sem használt tiltott szereket.

На данный сезон я возлагала большие надежды, – после успешного выступления на Олимпийских играх в Сочи, весь четырехлет…

Közzétette: Olga Graf – 2018. január 29.

Graf neve szerepel azon 169 sportolóé között, akik kivívták az olimpiai kvalifikációt, és akik rajta voltak a NOB által tisztán versenyző orosznak ítélt, 389 fős listán.

A NOB korábban úgy döntött, hogy az oroszok a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor jelentésében feltárt rendszerszintű doppingolás miatt nem indulhatnak az ország színeiben Phjongcshangban, hanem a kvalifikációt szerzett sportolók semleges zászló alatt vehetnek részt az olimpián.

Az olimpiai kizárás ellen 39 orosz sportoló fellebbezett, ügyükben a héten hoz ítéletet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS).

Nyitókép: Europress/dpa/Soeren Stache

Ajánlott videó

Olvasói sztorik