Sport

Miklós Editnek nem az esésénél, már a pályán elszakadt a térde

A felvételek alapján sokan azt hitték, a leggyorsabb magyar síelőnő a Bad Kleinkirchheim-i szuper-óriásműlesikló világkupán azért sérült meg súlyosan, mert amikor áthaladt a célvonalon hatalmasat esett. De ez csak részben igaz.

Aki figyelmesen nézte az M4 Sport szombati felvételét (2:01:40-tól látható Miklós Edit futama), az azt láthatta, hogy Edit a célegyenes tetején lévő kapunál egyensúlyt veszít és bár onnan még feláll, de az utolsó előtti kapunál látszólag indokolatlanul pályát téveszt, úgy csúszik át a célvonalon, ahol nem bukik, hanem nagy sebességnél szándékosan hanyatt esik.

Fotó: MTI/AP/Giovanni Auletta

Tudni kell, a Bad Kleinkirchheim-i pálya az időjárás miatt ramaty állapotban volt. Szuper-óriásműlesiklásnál, akárcsak lesiklásnál az optimális pálya olyan kemény, mint a jég, ehhez képest hiába próbálták megfelelő állapotba hozni, szombaton helyenként mély, kásás havas szakaszok fogadták a versenyzőket.

A magyar síző, aki 50-es rajtszámmal a verseny végefelé rajtolt, pont annál a balos kanyarnál vesztett egyensúlyt, amely mellett már teljesen kiteknősödött a kapu melletti rész. Korábban sokan megcsúsztak ott, ezért már a legjobb harminc síző alatt is többször próbálták hóval, sóval, vízzel javítani, tömöríteni a szakaszt.

Forrás: m4sport

Edit is pont itt vesztett egyensúlyt, és a jelek szerint az egy éve műtött térde nem bírta a rá ható nyers erőt, már ott elszakadt a jobb lábában a keresztszalag. Emberfeletti erővel ugyan még ebből felállt, de már azért nem tudta a következő kaput bevenni, mert nem tudott erőt kifejteni jobb lábával. Ezért dönthetett a hanyatt esés mellett is, mert olyan fájdalmak mellett, amit alighanem érzett, fél lábbal ebből a sebességből nem tudott volna megállni.

Akadt, aki nem vállalta be:

Julia Mancuso, a 2006-os torinói játékok óriásműlesikló aranyérmese szintén benevezett a versenyre. Ő korábban csípőműtéten esett át. Az amerikai versenyzőnő és csapata úgy döntött, a szombati futamot elengedik, mert balesetveszélyesnek ítélték a pálya állapotát. Ők nem kockáztattak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik