Sport

Korábbi Tour-győztes szállt bele a legutóbbi Vuelta-bajnokba

A háromszoros Tour de France-győztes Greg LeMond nem köntörfalazott a The Timesnak adott interjúban. Arról kérdezték a legendás bringást, hogy a négyszereses Tour-bajnok Chris Froome-ot eltiltaná-e.

Froome szeptemberben, a Vuelta a Espanán adott pozitív doppingmintát, ebből kerekedett ki a botrány. A brit sportoló az asztmájára szedett gyógyszerében lévő szalbutamollal nagyon durván túllépte határértéket, a megengedett mennyiség kétszeresét mutatta ki a minta. Froome és csapata, a Sky váltig állítja, hogy ugyanúgy szedte a kerékpáros a gyógyszert, mint korábban. Eddig pedig mindig rendben volt a minta.

Ez a legnevetségesebb védekezés, amit valaha hallottam. Ha igaz, amit állít, akkor nagyon egyszerű a helyzet: megszegte a szabályokat, ezért meg kell büntetni. Tévhit, hogy a szalbutamol nem javítja a teljesítményt. Ez csak akkor igaz, ha az orvos által felírt adagot használod.

– mondta Greg LeMond a portálnak, sőt kiemelte, hogy ezzel a szerrel bukott le Alberto Contador is.

Amennyiben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség felmentené Froome-ot, és felmentené, akkor a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fogja vélhetően megbüntetni. Ebből jól biztosan nem jön ki a brit, de a Sky sem.

Fotó: Doug Pensinger/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik