Sport

Froome megérti, hogy az emberek sokkot kaptak, de ártatlannak vallja magát

A négyszeres Tour de France-győztes Chris Froome tagadja, hogy bármilyen szabályt megsértett volna; a brit bringásrólszerdán derült ki, hogy a Vuelta a Espana körversenyen adott vizeletmintájában túl magas volt a szalbutamol-szint. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közlése szerint a szeptember 7-én adott mintában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szer szintje a megengedett érték kétszerese volt.

Megértem, hogy ez nagy sokként érte az embereket. De természetesen semmilyen szabályt nem szegtem meg. Nem vettem be nagyobb adagot a megengedettnél, és biztos vagyok benne, hogy a végén kiderül az igazság

– mondta Froome a BBC-nek adott interjúban.

Doppingügybe keveredett Chris Froome
Pozitív tesztet produkált Chris Froome, a francia és a spanyol kerékpáros körverseny idei győztese.

Chris Froome engedéllyel használja a készítményt, a Vueltán azonban elmondása szerint „rosszabbodott az állapota”, így csapatának, a Sky orvosának javaslatára és engedélyével növelték a megszokott adagját.

„Mint mindig, ezúttal is nagyon figyeltünk arra, hogy ne használják többet a megengedett adagnál” – nyilatkozata még szerdán a 32 éves kerékpáros, aki elmondása szerint tíz éve versenyez az asztmájával.

Hozzátette: az UCI-nak jogában áll ilyen esetben részletes vizsgálatot kezdeményezni, amelyhez ő és csapata megad minden szükséges információt.

Froome, miután ismét megvédte címét a Tour de France-on, pályafutása során először nyerte meg a Vueltát. Ha az illetékesek úgy döntenek, doppingvétséget követett el, valószínűleg megfosztják a Vuelta-győzelmétől, és nem indulhat a jövő évi Touron.

Megértem az emberek reakcióit, különösen a sportág közelmúltbeli történetét ismerve. De ez egy teljesen más eset. Ez nem egy pozitív doppingteszt

– védekezett Froome, aki kérdésre válaszolva hozzátette: nem érzi úgy, hogy folt esett volna a becsületén, és hogy a mostani ügy lerombolná a nimbuszát.

Még nem is volt olyan rég, 2012-ben, amikor a hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong összes eredményét törölték és tiltották el örökre a sportágtól, hogy aztán az amerikai maga ismeret be 2013-ban, hogy doppinggal érte el a sikereit.

lance-armstrong(1)(960x640).jpg (lance armstrong, )
Ez az én bűnöm - Armstrong mindent bevallott
Lance Armstrong elismerte, hogy a kilencvenes évek közepe óta az EPO, a vérátömlesztés és tesztoszteron "koktéljával" doppingolt.

Fotó: Europress/NurPhoto/Artur Widak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik