Sport

Boksz 2017: nyugdíjba küldték Klicskót, Mayweather és McGregor ellopták a show-t

Mozgalmas év volt az idei az ökölvívásban, a többi közt rendeztek két régóta várt összecsapást és egy olyat, ami cirkuszi előadásnak is beillett. Az év bokszmeccsei közül válogattunk.

Január 28., Indio: Miguel Berchelt – Francisco Vargas

Amikor két mecikói bunyós összecsap, akkor a közönség ritkán unatkozik, Kaliforniában pedig már az év elején volt egy jó kis nagypehelysúlyú ütközet. A kihívó, Miguel Berchelt a találkozó elején magához ragadta a kezdeményezést, agresszív stílusával pedig a rutinosabb Francisco Vargast is meglepte.

Az idősebb bunyós lelkesedése sokáig kitartott, még akkor is próbált előre menni, amikor már elég rosszul nézett ki a sok benyelt ütéstől. A mérkőzésvezető végül a 11. menetben állította le az addigra már nagyon egyoldalú mérkőzést.

Berchelt így elnyerte a WBC nagypehelysúlyú övét, amit azóta meg is védett a japán Miura Takasi ellen. Vargas karrierje első vereségét brit Stephen Smith-en verte le.

Március 18. New York: Srisaket Sor Rungvisai – Román González

A nicaraguai Román González a Ring Magazinnál másfél évig volt a legjobb ökölvívó súlycsoportoktól függetlenül, ez az egyeduralkodás idén márciusban ért véget. Pedig, ha valamit biztosra vett a szakma és a szurkolók az volt, hogy majd elbánik egy szinte ismeretlen thaiföldivel.

Ehhez képest egyértelmű pontozással elbukott Srisaket Sor Rungvisai ellen.

Rungvisai a New York-i mérkőzés egésze alatt jobb volt, semmi meglepő nem volt abban, hogy egyhangú pontozással nyert. González, aki profi karrierje első vereségét könyvelte el ekkor, szeptemberben visszavághatott volna, de a thaiföldi a negyedik menetben kiütötte a visszavágón.

González visszavágás helyett még nagyobb verést kapott másodjára:

Április 29., London: Anthony Joshua – Vlagyimir Klicsko

A nehézsúly királya és a súlycsoport feltörekvő üdvöskéje találkozott egymással a Wembley Stadion 90 ezer nézője előtt. Sokszor volt már, hogy egy kihívót nagyon bereklámozott a sajtó, aztán az lett a dolog vége, hogy Vlagyimir Klicsko simán nyert. Ez az este azonban más volt, mint a többi.

Persze nehézsúlyú címmeccseken nem újdonság, hogy nem esnek egymásnak a felek, ez most is így volt, a negyedik menettől kezdve viszont beindult a két bunyós. Előbb Anthony Joshua küldte padlóra Klicskót, majd az ukrán vágott vissza ellenfelének.

Ahogy közeledtünk a mérkőzés vége felé, egyre inkább tűnt úgy, hogy Joshua tényleg kevésbé bírja a hosszabb mérkőzéseket (nem nagyon volt korábban rákényszerítve), ám a tizenegyedik menetben valahonnan mégiscsak merített egy kis plusz erőt és addig ütötte Klicskót, amíg az ukránt leléptették.

Vlagyimir Klicsko később bejelentette a visszavonulását.

Anthony Joshua tehát nyugdíjba küldte az ukránt, majd októberben egy felejthető mérkőzésen védte meg világbajnoki öveit Carlos Takam ellen. A brit húsz profi meccséből húszat nyert meg, mindegyiket kiütéssel.

Augusztus 26., Las Vegas: Floyd Mayweather Jr. – Conor McGregor

Azon lehet vitatkozni hosszan, hogy sportszakmailag mekkora értéke volt ennek a találkozónak, de ha egy bokszmeccsen 400 millió dollárt keres a két főszereplő, annak bizony ott a helye egy év végi összeállításban.

Márpedig a hírek szerint az erre az egy bunyóra visszatérő Floyd Mayweather Jr. 300 millió dollárt kapott, míg az MMA-ból átruccanó Conor McGregor 100 milliót.

Ez tipikusan az a gála volt, amelynek az előélete sokkal izgalmasabb volt, mint maga a bunyó. A két legnagyobb trashtalker kiszolgálta a médiát és a közönséget, sőt, talán egy kicsit túl is tolták a biciklit.

A végére tényleg mindenki kíváncsi volt arra, mit hoznak össze és eleinte azt láthattuk, hogy az ír a kezdeményezőbb, ő is vezetett a pontozóknál. Elérkeztünk aztán ahhoz a ponthoz, amikor egy MMA-meccs már véget szokott érni (öt menet, összesen 25 perc), és ekkor indult be Mayweather, aki átvette az irányítást, majd a 10. menetben leléptették McGregort – bár ezzel a bírói döntéssel elég sokan nem értettek egyet.

Több legendás bokszoló, Evander Holyfieldtől elkezdve Mike Tysonon át dicsérte McGregort, míg Mayweather 50-0-s profi mérleggel vonulhatott vissza újra.

Szeptember 16., Paradise: Canelo Alvarez – Gennadij Golovkin

Ami a nehézsúlyban a Joshua-Klicsko volt, az középsúlyban az Alvarez-Golovkin. A súlycsoport két nagyágyúját már régóta megnézték volna a bokszrajongók egymás ellen, erre egészen 2017 szeptemberéig kellett várni.

Utána aztán jól fel lehetett háborodni, mert a meccs remek volt, de elég sokan mondták azt, hogy az ökölvívás volt az este nagy vesztese.

A két elképesztő ütőerővel megáldott, mégis kifejezetten technikás bunyós nagyon kiegyenlített mérkőzést vívott egymással. A látottak alapján Golovkin volt, aki többet tett a győzelemért, ehhez képest az egyik pontozóbíró, Adeleide Byrd 118-110-zel hozta ki Alvarezt győztesnek, Dave Moretti 115-113-mal Golovkint látta jobbnak, Don Trella meg döntetlennek látta, úgyhogy döntetlen lett a vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik