Sport

„Fél évszázada vagyok a sportágban, de nem sok ehhez hasonló világversenyen voltam”

A magyar csapat nyolc arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárta a koppenhágai rövid pályás úszó-Eb-t, így összesítésben a második helyen végzett Oroszország mögött. Az MTI megszólaltatta az érthetően elégedett szövetségi kapitányt, Sós Csabát.

Nem nagyon tudnék negatívumot említeni. Furcsa is lenne, ha tizenhárom érem és számos döntős szereplés után kifogásokat keresnék. (…) Öt olyan versenyzőnk nem jött, aki világbajnoki érmes volt nyáron, tehát van ennél erősebb csapatunk is

– mondta a kapitány arra utalva, hogy több esélyesünk is otthon maradt pihenni. A nyolc magyar aranyérem közül hatot a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka szerzett. Sós Csaba amondó, „egy ilyen világklasszisnak” mindig megadják a lehetőséget, hogy megválassza, melyik úszásnemben és távon áll rajthoz.

(Hosszú) Katinka nem szokott ezzel viccelni, figyeli, hogy körülbelül mit bír, tisztában van a határaival, viszont amikor odaáll, megingás nélkül úszik, kőkeményen teljesít. Elképesztő fizikai és mentális egységben van

– szögezte le. Sós azt mondta, számára Kapás Boglárka szereplése volt az egyik kérdőjel, mert a nyári világbajnokság neki nem sikerült kimondottan jól.

Győzött, és ha máshogy válogatja a számokat, talán lehetett volna az ezüstből is arany 800 gyorson, de egy első és egy második hely után nem szükséges magyarázkodni. Csodálatos időt, hatalmas egyéni rekordot úszott, aminek maradéktalanul örülök.

A szövetségi kapitány rámutatott, Kapás számára a testfelépítése miatt nem előny, hogy a rövidpályás futamokon több a forduló, mint a nagymedencés viadalokon.

A férfiak mezőnyében Bernek Péter egy aranyat és egy ezüstöt nyert. Sós emlékeztetett rá, hogy a BVSC sportolója 15 hónapon belül volt 400-as gyorsúszó, nyáron 200 háton remekelt, ezúttal pedig vegyesen parádézott.

Ez mutatja, hogy Magyarországon a felkészülési rendszer egyik alapja, hogy a serdülő korosztály végéig mindenkit vegyesúszónak tekintünk, aminek előnye, hogy később több úszásnemből lehet választani, de ilyenkor különösen kamatozik

– mondta Sós.

Cseh László 200 pillangón vasárnap negyedik lett, így érem nélkül zárta az Európa-bajnokságot. Saját bevallása szerint ez 2002 óta csak négy évvel ezelőtt, szintén Dániában, a herningi rövidpályás-Eb-n fordult elő vele. Sós Csaba szerint Cseh eddigi teljesítménye előtt mindenki fejet hajthat.

Reggel szerencsétlenül alakult Cseh Laci futambeosztása, mert ő úszott előbb, és utána jött a három fiatal kihívója. Elfogadom, hogy harminckét évesen nagyon nehéz ezt a számot tíz órán belül kétszer leúszni úgy, hogy mindent kiad magából az ember. Meggyőződésem, ha nem így történik, érmes lett volna.

Sós Csaba kiemelte, ritkán látható, kivételes versenyrendezés volt a koppenhágai, hasonló a nyári, budapesti világbajnoksághoz.

Fél évszázada vagyok a sportágban, de nem sok ehhez hasonló világversenyen voltam

– összegzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik