Sport

Hosszú Katinka dobta az országos bajnokságot

Nem csak ő, klubja az IronAquatics összes versenyzője. Okok.

Miközben Százhalombattán a rövidpályás országos bajnokságon már a második napon van túl a hazai úszóelit, Hosszú Katinka és klubja, az IronAquatics meghatározó felnőtt versenyzői sehol nincsenek.

Pontosabban Magyarországon nincsenek, mert éppen Pekingben tartózkodnak, ahol e cikk megjelenésének pillanatában a FINA-világkupa hatodik állomásának pénteki döntőire készülnek.


Háromszoros olimpiai bajnokunk azért dobta az ob-t, mert a hazai és a nemzetközi versenynaptár ezen a hétvégén épp fedi egymást: az ob harmadik és negyedik versenynapja a pekingi világkupa két, pénteki és szombati versenynapjára esik.

Shane Tusup (jobbról a harmadik) vezetőedző ezért kényszerhelyzetbe került és mérlegelt. Úgy döntött, ellentétben a nyári 50 méteres medencés országos bajnoksággal, ahol épp azért akarta verbálisan megölni klubjuk azóta felmondott edzőjét, Darren Wardot, mert figyelmetlensége miatt lemaradtak az egyik váltószámról, és így kevesebb olimpiai pontot gyűjtött egy éve alakított egyesületük, most a hazai ranglistánál fontosabb a világkupa.

Megjegyezzük, Kapás Bogi és Verrasztó Dávid is így döntött.

Hosszú Katinka és Shane Tusup, az IronAquatics tulajdonosai ráadásul mélyen a zsebükbe nyúltak. Star Trek vörös ingeseire emlékeztető egyenszerelésbe öltöztették be magukat és a Pro Squad tagjait, és öt versenyzőjüknek megelőlegezték a három soron következő világkupa viadal összes költségét.

Úgy gondolkodnak, ez nem ablakon kidobott pénz, hiszen az ázsiai  versenyek általában nem a legerősebbek. Földházi Dávid ennek ellenére péntek délelőtt futamában csak negyedik időt úszta 50 háton és nem jutott döntőbe. A 24,33-al amúgy negyedik lett volna a magyar bajnokságon is. Ennek ellenére, ha a többi versenyszámban ügyesen sakkoznak, az öt versenyző nyereményéből akár vissza is termelik az utazás és szállásköltségeket, netán még marad is belőle. Dudás Dániel például döntőbe jutott 200 gyorson.

A FINA-világkupa hatodik állomását pénteken és szombaton rendezik Pekingben. November 14-15-én Tokióban, 18-19-én pedig Szingapúrban lesz megjelenése a csapatnak. Utóbbi kettőn még több magyar élversenyző áll rajtkőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik