Belföld
Hungary's Katinka Hosszu prepares to compete in the women's 200m backstroke semi-final during the swimming competition at the 2017 FINA World Championships in Budapest, on July 28, 2017.  / AFP PHOTO / FERENC ISZA

Fordulat Hosszú Katinka-ügyben: megvan a felelős a szerződések rejtegetéséért

Pető Péter
Pető Péter

főszerkesztő-helyettes. 2017. 10. 30. 06:30

A 24.hu beadványa nyomán jelentést adott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, leszögezve: a vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Kft.-nek ki kell adnia a Hosszú Katinkával és cégével kötött szerződések részleteit. Csakhogy a Bp2017 Kft. korábban azt állította lapunknak: nincs ilyen szerződése Hosszúékkal a Duna Aréna használatáról.

A Bp2017 Kft.-nél kellene lennie annak a szerződésnek, aminek alapján Hosszú Katinka és vállalkozása, az Iron Corporation használja a nyári vizes világbajnokságra elképesztő költségtúllépéssel felhúzott Duna Arénát.

Legalábbis ez következik a Nemzeti Sportközpontok (NSK) lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszából.

Azért fordultunk a létesítmény vagyonkezelőjéhez, mert több mint fél év alatt sem sikerült kiderítenünk, ki és milyen feltételekkel szerződött Hosszúékkal az aréna használatára, illetve milyen eljárásban választották ki a klubot az üzemeltetők. Arról sem sikerült információt szerezni, mennyit fizetnek Hosszúék az uszoda használatáért. Azaz sem a magyar kormány, sem az építtető, sem az üzemeltetési pályázatot kiíró nemzeti vagyonkezelő nem tudta vagy akarta megválaszolni, hogyan került az Iron Aquatics a Duna Arénába.

Sőt a – hosszú ideig mindenről hallgató, adatigénylésünkre nem válaszoló – Bp2017 Kft. úgy nyilatkozott, egyetlen szerződést kötött Hosszúékkal: a klasszis úszó és Shane Tusup által képviselt Iron Corporation Kft.-vel állapodott meg arról, hogy 25 millió forintot fizet a budapesti vb népszerűsítéséért. A nyári vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős állami cég ugyanakkor azt közölte: ezen kívül több szerződést nem kötött Hosszúékkal.

Budapest, 2017. július 30.
A győztes Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás döntője után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 30-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Hosszú Katinka Habony Árpád kottájából játszik
Miért kamu a háromszoros olimpiai bajnok átláthatóságról és versenyről szóló műsorszáma? Kérdések és válaszok az úszó különleges üzleti építkezéséről.

A Nemzeti Sportközpontok állásfoglalása azonban mindent átírt: kiderült, ki az uszoda üzemeltetője, noha eddig még ez sem volt világos az illetékesek válaszának hiányában. Ha viszont a Bp2017. Kft az üzemeltető, csak ez a cég szerződhetett Hosszúékkal. Ha pedig még sincs ilyen megállapodás, akkor

egy magánvállalkozás szerződés nélkül használ profitszerzésre egy közpénzen fenntartott és működtetett sportlétesítményt.

Az új fejlemények nyomán ismét megkerestük a Bp2017 Kft.-t, amelytől – korábbi válaszának megfelelően – azt kérdeztük, érvényes szerződés hiányában hogyan juthatott be az állami tulajdonban lévő létesítménybe az Iron Aquatics, miként használhatta az arénát a klub, és ki a felelős a kialakult helyzetért. Válasz nem érkezett. Ezután megkérdeztük a Duna Aréna ügyeiben – a Miniszterelnökség korábbi válasza alapján illetékes – Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. Ott azt is próbáltuk megtudni, indult-e vizsgálat az ügyben. Válasz onnan sem érkezett.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Nem hallgatott viszont a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amely a 24.hu beadványa nyomán jelentést tett közzé, miután a Bp2017 Kft. többszöri felszólításra sem teljesítette adatigénylésünket a Hosszúval, illetve az Iron Aquatics-szal kötött szerződésekről. A hatóság megállapította, hogy a cég nem tartotta be az infotörvény előírásait, megsértette a bejelentő közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogát.

A NAIH rámutatott: a közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni gazdálkodásával, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok pedig közérdekű adatok.

Az adatigénylést hét hónapja, március 23. óta nem teljesítő Bp2017 Kft. semmilyen formában nem is lépett kapcsolatba a hatósággal annak ellenére, hogy az többször is tájékoztatta az eljárás fejleményeiről, és kérte az adatszolgáltatás teljesítését. Mindezek után készült el a hatóság – a honlapján elérhető – jelentése, ami már bíróság előtt sem támadható meg. Az adatokat ki kell adni.

Kiemelt kép: AFP/Isza Ferenc

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.