Sport

Politikai földrengés fenyegeti a Barca jövőjét

Október elsején függetlenségi népszavazást rendeznek Katalóniában, amibe még a Barcelona is beleremeghet. Ha a katalánok elszakadnának Spanyolországtól, annak beláthatatlan következményei lehetnének a klub szempontjából.

Helyzet van Katalóniában, de ezúttal a pályán kívül.

A spanyol alkotmánybíróság elmeszelte a katalán kormány által október elsejére kiírt függetlenségi népszavazást, emiatt dúlnak az indulatok az ország egyik leggazdagabb régiójában.

A kérdés úgy szól:

Akarja-e, hogy Katalónia független állammá váljon köztársaság formájában?

Madrid minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy elejét vegye a referendumnak, kezdve a katalán kormányhivatalok átkutatásától a véget nem érő fenyegetéseken át egészen egyes katalán politikusok letartóztatásáig.

Az ellentét nem újkeletű, csak most mérgesedett el igazán. Katalóniát rendkívül bosszantja az, hogy az ország területének hat százalékát kitevő régió adja a GDP húsz százalékát, de ebből semmit nem látnak viszont. 2011-es adatok szerint Katalónia 8,5 millió euróval többet fizetett be az államkasszába, mint amennyit kapott onnan.

A népszavazást jelen állás szerint biztosan megtartják, még akkor is, ha az eredménynek nem lesz azonnali következménye. Ugyanakkor ha a katalánok az elszakadás mellett döntenek, az komoly ütőkártya lesz a helyi kormánynak, és érzékenyen érintheti a jövőben a Barcelona futballcsapatát is. Márpedig a klub Spanyolországon és Európán messze túlnyúló népszerűsége miatt sokan épp a futball felől közelítkik a katalán függetlenség kérdését.

Épp most szabadul el a pokol Spanyolországban
Katalónia október elsejére kiírta a függetlenségi népszavazást, amit a spanyol alkotmánybíróság tiltása ellenére megtartanának. A vita egyre jobban elfajul.

Andorra lehet a példa

A Barca sorsa alapvetően a Spanyol Labdarúgó Szövetség és a spanyol kormány kezében lenne. Nagyon megkönnyíthetnék, de nagyon meg is nehezíthetnék a klub dolgát.

A hatályos spanyol törvények szerint csak az országban székhellyel rendelkező klubok indulhatnak a spanyol szövetség által szervezett labdarúgó-bajnokságokban. Kivételt csak a szomszédos, alig 80 ezer fős Andorrával tesznek.

Tegyük fel, hogy elszakadás esetén a Barcelona és más katalán klubok Andorra példáját követve osonnának vissza a La Ligába. Csakhogy van egy lényeges különbség: Andorrában évekig dolgoztak a profi labdarúgás felállításán. A másik, hogy Andorra sosem szakadt el az országtól, ezért a spanyol kormánynak semmi oka nem lett volna büntetni őket.

Aztán ott van a két régió mérete közti különbség. Andorrában alig van sportegyesület, míg Katalónia 12 ezer bejegyzett csapattal rendelkezik. A Barcelona mellett az Espanyol és a Girona is az élvonalban rúgja a bőrt, de a második vonalban is szerepel három katalán gárda.

Nagy kérdés, hogy Spanyolország és sportszövetségei átnyomnának-e egy törvénymódosítást annak érdekében, hogy az összes katalán együttes indulhasson bajnokságaikban. A lépés egyértelműen gyengítené Spanyolország tekintélyét minden függetlenedés utáni tárgyalásban. Ugyanakkor kivételezni sem lenne célszerű, mert az újabb viszályokat szülne a klubok között.

B terv lehet a Barcának, hogy a francia élvonalban folytatja, vagy létrejöhet egy katalán bajnokság, de egyik sem tűnik ígéretes forgatókönyvnek a számukra.

Fotó: Europress/AFP / Lluis Gene

El Clasico és a katalán válogatott

A Real Madrid és a Barcelona csúcsrangadója az egyik legnagyobb sportesemény a Földön, amely több száz millió embert ültet a tévéképernyők elé és óriási bevételeket termel. A Barca nélkül a La Liga kevésbé lenne versenyképes, és a szponzorok beruházási kedve is lankadna.

Egy dolog biztos: a Barca spanyolországi szerepléséhez Katalóniának meg kellene alapítani és be kellene jegyeztetnie a saját labdarúgó szövetségét a FIFA-nál. Ez technikailag kivitelezhető is lenne, csakhogy az adminisztráció kíméletlenül lassú, Gibraltárnak például öt évet várt a csatlakozásra.

De ha már van szövetség, akkor van válogatott is, ami a katalánok esetében igen erős lehetne, akár a spanyolokkal is felvehetné a versenyt.

A katalán nemzeti tizenegyet olyan világklasszis játékosok alkothatnák, mint Hector Bellerín, Marc Bartra, Sergio Busquets, Cesc Fabregas, Bojan Krkic és Jordi Alba, de a sort még hosszasan lehetne sorolni.

Ez pedig nyilvánvalóan nagyon mélyen bántaná a futballimádó spanyol népet és befolyásolná a döntéshozókat is.

Més que un club

A klubnak határozott az elképzelése: a katalán népnek joga van dönteni, a referendumot meg kell tartani, és ennek rendszeresen hangot is ad.

Bár állást egyszer sem foglalt még a kérdésben, a népszavazás támogatása nagy vihart kavart az egész országban. Sokak szerint egy focicsapatnak nem szabadna beavatkoznia egy ilyen ügybe. Az elszakadást ellenzők pedig félnek. Joggal teszik, mert tisztában vannak vele, hogy milyen befolyással rendelkezik a régióban a Barca.

Més que un club. Több mint egy klub, tartja az FC Barcelona mottója, aminek a jelentősége a referendum kapcsán még inkább felerősödik. A klub sokak fejében a katalánizmus szimbóluma, a térség jelképe. 

Tökéletesen szemlélteti ezt, hogy a katalánok nemzeti ünnepén, minden év szeptember 11-én tömegek lobogtatják a magasban a Barca gránátvörös-kék zászlaját a katalán helyett. De említhetnénk azt is, hogy Pep Guardiola júniusban negyvenezer ember előtt mondott beszédet a népszavazás mellett.

Fotó: Europress/Urbanandsport/NurPhoto

A kútba is beugranál, ha azt mondják? – alighanem minden gyereknek feltették ezt a kérdést szülei, miután megfogadta barátja rossz tanácsát. De kérdezzünk meg néhány felnőttet arról, beugrana-e a kútba akkor, ha a kedvelt klubja azt mondaná. Sokan elgondolkoznának. A Barcelona szurkolói pedig többségében kötelességüknek fogják érezni, hogy elmenjenek voksolni, a járulékos következményektől függetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik