Nagyvilág
BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 20 : Demonstrators hold placards within a protest in front of the Economy headquarters of Catalonia's regional government in Barcelona, Spain on September 20, 2017, during a search by Spain's Guardia Civil police. Albert Llop / Anadolu Agency

Épp most szabadul el a pokol Spanyolországban

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 09. 20. 15:58

Október elsejére írta ki a katalán kormány a függetlenségi népszavazást, amit a spanyol alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondott ki. Madrid minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza a referendumot. Szerdán rendőrök szállták meg a katalán kormányhivatalokat.
Korábban a témában:

Amióta a szeparatisták 2015-ben megnyerték a regionális választásokat Katalóniában, azon dolgoznak, hogy megszervezzenek egy népszavazást a függetlenségről. Szeptember 6-án a katalán kormány úgy döntött, figyelmen kívül hagyva a spanyol alkotmány azon pontját, hogy az ország oszthatatlan, október 1-jére kitűzi a referendumot.

A kérdés úgy szól:

Akarja-e, hogy Katalónia független állammá váljon köztársaság formájában?

Bár a spanyol alkotmánybíróság elmeszelte a referendumot, a központi hatalomnak most azért fájhat a feje, mert Katalónia vezetése a megadott határidőig nem vonta vissza népszavazás kiírásáról szóló döntést. Márpedig ha megtartják, és az igenek nyernek, akkor az a jogi kötőerő hiányától függetlenül ütőkártya lesz a kezükben.

BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 16:  People hold up a replica of a ballot box with a Statue of Liberty with a Catalan flag ribbon next to a Catalan Pro-Independece flag during a demonstration of Catalan Mayors backing Independence Referendum on September 16, 2017 in Barcelona, Spain. 712 Catalan mayors who have backed the independence referendum were summoned by Spain's State Prosecutor over the independence vote, threatening arrests over non-cooperation. The vote on breaking away from Spain was called by the Catalan government for October 1, 2017 but was suspended by the Spanish Constitutional Court following a demand from the Spanish Government. Catalan and Spanish security forces have been instructed by Spain's Public Prosecutor's Office to take all the elements which could promote or help to celebrate the referendum. This includes ballots, ballots boxes and promotional material.  (Photo by Sandra Montanez/Getty Images)
Fotó: Getty Images/Sandra Montanez

Mi vezetett idáig?

1714 szeptember 11-én, a spanyol örökösödési háború végén V. Fülöp spanyol király csapatai több hónapnyi ostrom után behatoltak Barcelonába, Katalónia ezzel elvesztette függetlenségét. A katalánok azóta állam nélküli nemzetként tartja számon önmagát, és úgy érzik, hogy a madridi elit a tulajdonaként tekint Barcelonára.

Az elmúlt évtizedben olaj volt a tűzre a 2008-as gazdasági válság, ami szinte a földbe döngölte a spanyol gazdaságot. A katalánokat egyre jobban dühíti, hogy az ország mindössze hat százalékát kitevő régió állítja elő a GDP 20 százalékát.

Statisztikák szerint 2011-ben Katalónia 8,5 millió euróval többet fizetett be az államkasszába, mint amennyit kapott.

A katalánok nemzettudatát jól mutatja, hogy az idén szeptember 11-én több mint egymillióan vonultak Barcelona utcáin, hogy megemlékezzenek az örökösödési háborúban elesett katonákra.

Kíméletlen Madrid

A spanyol kormány cirkusznak nevezte a referendumot, és azt hangoztatja, hogy Madridnak kötelessége megvédeni a csendes többséget, akik ellenzik az elszakadást, de nem mernek hangot adni véleményüknek. Carles Puigdemont katalán elnök erre úgy reagált, hogy a spanyol kormány az igazi, tekintélyelvű arcát mutatja a konfliktusban.

Megtagadják a párbeszédet, félresöprik politikai felelősségüket és inkább bírókat, ügyészeket és rendőröket használnak fel, akiknek egyáltalán nem szabadna részt venniük ebben. Spanyolország politikája erdoganizálódik.

Catalan regional president Carles Puigdemont arrives to give a speech in Barcelona on September 20, 2017.
Spanish police detained 13 Catalan government officials as they continued to crack down on preparations for an independence referendum in the region which Madrid says is illegal, sparking angry protests in Barcelona. The operation comes amid mounting tensions as Catalan leaders press ahead with preparations for an independence referendum on October 1 despite Madrid's ban and a court ruling deeming it unconstitutional.

 / AFP PHOTO / Josep LAGO
Fotó:AFP/Josep LAGO

Madrid – érthető módon – köti az ebet a karóhoz, és megüzente a katalánoknak, hogy a referendumhoz nem használhatják fel az adófizetők pénzét, és ha kell, meg is vonják azt tőlük.

Több magas rangú katalán tisztviselő és döntéshozó ellen büntetőjogi eljárást indítottak, házkutatásokat tartottak, szerdán pedig rendőrök lepték el a katalán kormányépületeket, ahol a referendum előkészítéséről szóló dokumentumokat, így szavazólapokat kerestek a közpénz elsikkasztására hivatkozva. Sőt, a napokban egyenruhások kutatták át Katalónia szinte összes nyomdáját is, hogy nyomokra leljenek.

Kihallgatnak és vádat is emelhetnek hétszáz katalán város polgármestere ellen, akik hivatalosan is beálltak a referendum mögé. Őrizetbe vették a katalán gazdasági miniszter titkárát is.

A szavazást iskolákban és kormányépületekben bonyolítanák le, de a spanyol kormány már azzal is riogatott, hogy lekapcsolják az áramot mindenhol, ahol voksolni lehet.

Elérhetetlenné tették továbbá a népszavazás hivatalos honlapját, ugyanakkor az oldal külföldről még elérhető. A címoldalán egy kettéágazó vasúti sín látható azzal a felirattal:

Döntéshozatali képességgel születtél. Lemondanál róla?

ref1oct.eu

Szerdán délutánra annyira elfajult a helyzet, hogy a katalán elnök szerint a spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését. Carles Puigdemont elnök szerint a madridi kormányzat ezzel átlépett egy határt, egyúttal szégyennek nevezte a hatóságok fellépését.

Beszorítva

A politikai játszmából a közalkalmazottak jöhetnek ki a legrosszabbul. A katalán kormány utasította a helyi tanácsokat, hogy tartsanak nyitva október elsején. Az állami dolgozóknak a katalán törvényeknek megfelelően kell cselekedniük, csakhogy engedetlenség miatt Madrid előveheti őket. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök figyelmeztette is az állampolgárokat, hogy ne engedelmeskedjenek a választási parancsoknak, mert illegális szavazás lebonyolításában vennének részt. Mivel iskolák is érintettek, Spanyolország egyik legnagyobb munkaügyi szervezete felkérte a katalán hatóságokat, adjanak garanciát a tanároknak arra, hogy nem lesznek jogilag felelősségre vonhatók.

BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 20:  People demonstrate on a Spanish Civil Guard Police car outside the Catalan Vice-President and Economy office as police officers holds a searching operation inside on September 20, 2017 in Barcelona, Spain. Spanish Civil Guard police have stormed several Catalan government ministries in an attempt to stop the region's independence referendum on October 1, which has been deemed illegal by the Spanish government in Madrid.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
Fotó: Getty Images/David Ramos

Esélylatolgatás

2014 novemberében már tartottak egy nem hivatalos referendumot, amelyen a megjelentek 80 százaléka az elszakadás mellett volt. A részvételi arány ugyanakkor mindössze 37 százalékos volt a 7,5 milliós lakosságú Katalóniában, mivel a maradáspártiak nagyobb részt bojkottálták a szavazást.

Amennyiben október első napján megtartják a szavazást, rendkívül szoros eredmény várható.

Igaz, hogy alig-alig készítenek közvélemény-kutatást a témában, de egy júniusi felmérés szerint 41 százalék igennel, 49 százalék nemmel szavazna, a maradék 10 százalék pedig nem tudott vagy nem akart állást foglalni.

Második Brexit?

Ada Colaut, Barcelona polgármesterét – aki szintén támogatja a referendumot – a múlt héten arról kérdezték, nem fél-e attól, hogy a szavazás legalább olyan megosztó lesz, mint volt a Brexit az Egyesült Királyságban.

A demokrácia nem megosztó. A demokrácia hiánya osztja meg az embereket. Azt akarjuk, hogy az emberek szavazzanak. Azok is, akik nemet ikszelnek. Ha az embereknek kétségeik vannak, akkor október elsején meglesz a lehetőségük, hogy elmenjenek a szavazóhelyiségekbe és ily módon kifejezzék véleményüket

– mondta a politikus.

BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 20 : Demonstrators hold clove flowers within a protest in front of the Economy headquarters of Catalonia's regional government in Barcelona, Spain on September 20, 2017, during a search by Spain's Guardia Civil police. Albert Llop / Anadolu Agency
Fotó:Getty Images/Anadolu Agency/ Albert Llop

Maradna az EU-ban a független Katalónia?

Az elszakadást pártoló aktivisták szerint elképzelhetetlen, hogy kitegyenek az unióból egy olyan gazdag régiót, mint Katalónia. Ugyanakkor a helyzet az, hogy az autonóm államnak előbb „felvételiznie” kellene az EU-ba, és mind a 28 tagállamnak el kellene ismernie.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a napokban arról beszélt, tiszteletben tartanák Katalónia döntését, de egyik napról a másikra nem csatlakozhatnak az EU-hoz. Ugyanazt a folyamatot kellene végigcsináliuk, mint a többi csatlakozni kívánó országnak.

(Kiemelt kép: AFP/Anadolu Agency/Albert Llop)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.