Sport

Sporttörténelem: Nadal egy párost alkotott Federerrel

Rodney George Laver, röviden Rod Laver a tenisztörténelem egyik legnagyobb alakja. Az ausztrál az Open-éra első és egyetlen férfi teniszezője, aki megcsinálta Grand Slamet. 1962., 1969.,-ben nyerte meg egy naptári évben az ausztrál, a francia, a wimbledoni és az amerikai nyílt teniszbajnokságot. Donald Budge (USA), 1938-ban szintén megtette ezt, de akkor még nem volt pénzdíj, nem volt Open-éra.)

No, róla nevezték el az a Laver-kupát, ahol a Team Európa (Björn Borg vezetésével) a Team World (John McEnroe irányításával) ellen játszik épp Prágában és a szombati játéknap után vezet is 9-3-ra (a pénteki győzelmek 1, a szombatiak 2, a vasárnapiak 3 pontot érnek).

A nap szenzációját természetesen a szombat esti zárómeccs okozta, amit már egy ideje mindenki rettentően várt, így nem csoda, hogy meg is telt a 17 ezres O2 Arena. Roger Federer és Rafael Nadal egyéniben elkönyvelt sikereiket követően összeálltak párosban is, amire éles meccsen eddig még nem akadt példa a sportág történetében.

Két éve nem kaptam ki párosban, igaz nem is játszottam meccset. Ellenben tudok adogatni, röptézni, valószínűleg nem lesz gond

– fogalmazott viccesen Roger Federer és ennek megfelelően indították a Jack Sock és Sam Querrey elleni találkozót, 6:4-re behúzták az első játszmát, majd a másodikat tükörsimán elvesztették.

A speciális lebonyolítás miatt következett egy 10 pontig tartó rövidítés, amelyben 10-5-re végül behúztak, így sikerrel debütált a svájci-spanyol páros. Íme egy kis ízelítő, ha lemaradt volna a történelmi meccsről.

 (Kiemelt kép: AFP PHOTO / Michal Cizek)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik