Sport

Baji Balázs: Nem én vagyok a világ harmadik legjobb gátfutója, de a vb-bronzérmes igen

Februárban kapta kézhez állatorvosi diplomáját, utána mint klinikus állatorvos helyezkedett el az Állatorvostudományi Egyetemen. Ettől, úgy látszik, szárnyakat kapott, vagy legalábbis felszabadult a kettős teher alól: a 2017-es szabadtéri szezonban elkezdte döntögetni a magyar csúcsokat.

Először saját, 13,28 mp-es tavalyi rekordját módosította Prágában 13,24-re, majd újabb egy századot javított júniusban az ostravai versenyen, a Gyulai Memorialon pedig már 13,15-re faragta az országos csúcsot.

Hétfőn este Londonban egy vb-harmadik hellyel tette fel az i-re a pontot: történelmi sikert ért el.

Baji Balázs az első, aki futószámban nyert Magyarországnak világbajnoki érmet.

Történelmi bronzérmet szerzett Baji Balázs
Beírta magát az atlétika történelmébe a fantasztikus évet produkáló Baji Balázs.

Kedd reggel óta próbáljuk utolérni, de nem tudjuk és nem azért, mert ennyire gyors. A magyar küldöttség csapatvezetője, Kámán Bálint azt írta megkeresésünkre, amint felkel, hív minket. Ennyire hosszú volt az éjszaka?

Volt egy kis ünneplés és átbeszélgettük az éjszakát Tomhauser Istvánnal, az edzőmmel. Hajnal volt már, amikor lámpát oltottunk, de utána is csak forgolódtam. Reggel nyolckor már fent voltam, azóta folyamatosan fülemen a telefon – mesélte érezhetően még adrenalinnal telve az újdonsült vb-bronzérmes az éremátadás után.

Akkor nem pihent rá a kedd esti extra programjára.

Az eredményhirdetés édes teher. Már itt lóg  a nyakamban az érem, kézzelfogható valóság immár. Amit eddig irigykedve néztem másokon, mert elérhetetlennek gondoltam, valósággá vált.

Januárban, februárban mi járt a fejében? Az államvizsga vagy a világbajnokság?

Január környékén elsősorban az egyetemi záróvizsgák, és ezzel párhuzamosan a fedett pályás versenyzés. A vb távlati cél volt még csupán. Ha valaki akkor azt mondja, ilyen szabadtéri idényem, vébém lesz, körbenevetem.

Az ember azt feltételezné, napi több edzés, versenyzés, edzőtáborok, utazás mellett nem lehet egyetemet végezni. Pláne nappalin. Hogyan fért meg a sport a tanulás mellett? 

Szerencsém van, mert egyéni sportág mellett talán könnyebb. Ráadásul a sprintszám nem igényel olyan munkamennyiséget. Délelőtt az egyetemen ültem, előadásokat hallgattam, délután edzettem. Össze tudtam hangolni. Egyszerűnek tűnt nekem, de ehhez sok mindennek klappolnia kellett.

Kapott kedvezményeket?

Segített az egyetem, ahogy tudott. Kedvezményes tanulmányi rendet garantált, egy-két előadásról felmentést kaptam, de a tanulás mennyisége semmiben sem különbözött az évfolyamtársaimétól. Persze, hogy a hiányzások után pótolni tudjam a lemaradásomat, többször kellett egyeztetnem a tanáraimmal, ezen túl azonban szinte úgy végeztem az egyetemet, mint akárki más. A gyakorlatok alól például nem kaptam felmentést. Akadtak előttem pozitív élsportolói példák és érezhetően büszkék rám, hogy az élsport mellett vállalom a tanulást.

Hány év alatt végzett?

Az egyetem tizenegy féléves, nekem 8,5 év alatt sikerült elvégeztem. Elhúztam rendesen. Kaptam egy év amerikai ösztöndíjat, meg a két olimpia miatt is kimaradt egy-egy év, így összesen három évet passziváltam.

(Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

28 éves. Azt szokták mondani, ez a legjobb kor a sportban. Van feljebb?

Szeretném azt hinni, hogy ennek nincs vége, sőt, igazán csak most kezdődik. Biztos vagyok abban, hogy állnak még előttem jó évek, szinten tudom tartani magam, ami elég ahhoz, hogy megtartsam a helyem a világelitben. Bízom magamban és abban, hogy lesznek még szép eredményeim.

Ne kerülgessük a forró kását. Az atlétika profi sport. Egy vb-bronzérmes más megítélés alá esik, más meghívásokat kap, mint az, akinek eddig döntője sem volt. Más lesz a rajtpénz, a költségtérítés, nagyságrenddel nőnek a bevételek. Mit jelent a pénz?

Mindenképp számít, ezért küzdöttem sok éven át, hogy az elitbe bekerüljek. Ez a vb-dobogó tud adni olyan hátteret, amellyel élni lehet. Ugyanakkor ez felelősség, mert meg is kell feleljek ennek a fokozott elvárásnak. Sok a kiváló gátfutó, amilyen nehéz bekerülni ebbe a klubba, olyan könnyű kikerülni belőle.

Edzője, Tomhauser István már nem egy kiváló vágtázót nevelt fel. Kiss Dánieltől, aki a 2010-es barcelonai Eb-n volt harmadik pont ön vette át a „magyar gátfutás stafétáját”. Milyen a kapcsolatuk?

Hála istennek, baráti. Napi szinten keressük egymást. Amikor Békéscsabáról Pestre költöztem, Dani szárnyai alá vett, rengeteget tanultam tőle. Nyilván riválisok, ellenfelek voltunk, mégis segítettük egymást, hogy mindketten a legjobbak lehessünk. Amikor ő a csúcson volt, én még fiatal voltam, amikor én jöttem felfelé, akkor ő már sérülésekkel küzdött, így sajnos nem igazán tudtunk megmérkőzni.

Beszéltetek egymással a döntő után?

Persze, épp nászúton van a feleségével, de a futásom után késő éjjel felhívott.

Ki az, aki még segítette, hogy az élet több területén is maradandót alkosson?

Istvánnak, az edzőmnek sokat köszönhetek, ahogy mindenképp meg kell említsem békéscsabai nevelőedzőmet, Medovarszki Jánost is, aki szegény már nem érhette meg ezt a sikert. Sokan állnak ám egy ilyen egyéni siker mögött, az atlétikai szövetség munkatársaitól, a menedzseremen, a barátaimon, a családomon, szüleimen keresztül a sportpszichológusomig, Adorján Katáig bezárólag.

Apropó, sportpszichológus. Öröm volt látni, hogy, ha nem is jamaicai lazasággal, de mosolyogva üdvözölte a közönséget a rajt előtti bemutatásnál.

A látszat azért csal, mert nyilván nem feszültségmentes a szituáció. Naná, hogy izgultam. De próbáltam magam nyugtatni, higgadtan odaállni a rajthoz, mert azt már többször megtapasztaltam, hogy ha túl feszült vagyok, nem tudok jól teljesíteni. Sajnos ez nem sikerült teljes mértékben, mert az első két gátnál hibáztam, ami megakadályozott abban, hogy kellően felgyorsuljak. De higgadt maradtam, tudtam rendezni a sorokat, ezért nem szaladtam bele újabb hibákba.

Ha nincs az a két hiba… Mire lett volna elég egy tökéletes 110 méter?

Nehéz hibátlanul futni egy olyan vb-döntőben, ahol az aktuális olimpiai bajnok, a világbajnok és a világcsúcstartó is fut. Ám ezúttal ők is hibáztak, többen egy-két tizeddel elmaradtak az egyéni legjobbjuktól. Minden verseny más. Ez ilyen volt, de itt nem is az időeredmény, hanem a helyezés a lényeg. Az érem. Ha nem is én vagyok a világon a harmadik a legjobb gátfutó, de vb-bronzérmes igen.

Pszichológusával korábban szimulálta a versenyt?

Az utóbbi időben elsősorban nem sporttal foglalkoztunk. De az előző években számos technikát megtanított nekem, amelyek segítségével fel tudok készülni minden lehetőségre.

Bakos György neve mit mond önnek?

Sajnos személy szerint nem ismerem, de természetesen tudom, ki ő. Mínusz hat éves voltam, amikor vb 6. lett Helsinkiben 110 gáton. Ő kezdte el kikövezni az utat ebben a versenyszámban, az ő eredményei is kelletek ahhoz, hogy én fejlődjek. A Bakos György által futott országos csúcsot kellett túlszárnyalnia előbb Csillag Leventének (13,44), majd az övét Kiss Daninak (13,35), majd nekem (13,15).

Ez a 13,15 már egészen jó idő. Mennyi van még lefelé?

Az egy zseniális futás volt. Nem mondom, hogy megismételhetetlen, de zseniális. Idén még fogok versenyezni, és igyekszem megőrizni a motiváltságomat, hogy kijöjjön még egy-két jó futás.

Atlétikai világbajnokság, 110 gát döntő

1. Omar McLeod (Jamaica) – 13.04 másodperc
2. Szergej Subenkov (független induló) 13.14
3. Baji Balázs (Magyarország) 13.28

Az atlétikai világbajnokságok magyar érmesei

Ezüstérmesek

1991. Tokió: Bagyula István Rúdugrás – 590 cm
1999. Sevilla: Németh Zsolt Kalapács – 79.05 m
2003. Párizs: Annus Adrián: Kalapács – 80.36 m Fazekas Róbert: Diszkosz 69.01 m
2013. Moszkva Pars Krisztián Kalapács – 80.30 m

Bronzérmesek

1991. Tokió: Horváth Attila Diszkosz – 65.32 m
1993. Stuttgart: Gécsek Tibor Kalapács – 79.54 m
1995. Göteborg: Gécsek Tibor: Kalapács 80.98 m Ináncsi Rita: Hétpróba 6522 pont
2005. Helsinki: Zsivóczky Attila Tízp. – 8385 pont
2011. Daegu: Pars Krisztián Kalapács – 81.18 m
2017. London: Baji Balázs 110 gát – 13.28 sec

Kiemelt kép: MTI/AP/Martin Meissner

Ajánlott videó

Olvasói sztorik