Poszt ITT
Budapest, 2017. április 18.
Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke az országos úszóbajnokság előtti sajtótájékoztatón a fővárosi Duna Arénában 2017. április 18-án. A felnőtt bajnokságot április 19. és 22. között rendezik Debrecenben.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mély víz, csak úszóknak

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2017. 05. 23. 10:49

Korábban a témában:

Bienerth Gusztáv különösebb ismeret nélkül, kívülállóként, de felettébb diadalittasan lépett be január 8-án a Magyar Úszó Szövetségbe.  Volt minek örülnie, hiszen a Rióban legsikeresebb magyar sportág elnöki székébe ült bele, alig hat hónappal minden idők legnagyobb magyarországi sportrendezvénye, a július 14-én kezdődő vizes-világbajnokság rajtja előtt.

A gond az, hogy az új “királyról” sebesen kiderült: meztelen. 

Bienerth legnagyobb problémája az, hogy figyelmen kívül hagyta a “mély víz, csak úszóknak” táblát. Fejest ugrott egy olyan feladatba, amit nem tud megoldani. Hivatalba lépése óta hibát hibára halmoz. Ezt láthatóan nem tolerálják a legsikeresebb magyar sportágban.

Bienerth Gusztávot nagyon pofon vágták az úszók
Valamennyi számára fontos kérdésben leszavazták a Magyar Úszó Szövetség új elnökét.

A sportvezetés nem egyenlő a vállalatvezetéssel. A sportszövetségben, egy állam által finanszírozott köztestület vezetőjeként nem lehet úgy gondolkodni, viselkedni, azon reflexek szerint működni, mint egy részvénytársaság elnökeként.

  • Nem lehet egyszemélyű döntéseket hozni, pontosabban lehet, csak megfelelő előkészítés és támogatottság esetén.
  • Nem lehet 800 ezres igazgatói fizetést adni ott, ahol nagyságrenddel kevesebbet kerestek eddig.
  • Nem lehet tehetős emberként azt mondani, ingyen vállalom a 24 órás szolgálatot, majd az első alkalommal az alapszabály-módosítások közé becsempészni az ügyvezető elnöki funkciót ott, ahol az előző elnök egy fillér fizetést nem vett fel 23 éven át.
Budapest, 2017. január 8.
Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) megválasztott új elnöke (b) és Gyárfás Tamás távozó elnök a MÚSZ rendkívüli közgyűlése előtt 2017. január 8-án. Bienerth Gusztáv - aki a 24 év után leköszönő Gyárfás Tamást váltja a poszton - korábban a Magyar Labdarúgó Szövetségnél és a Magyar Kézilabda Szövetségnél is dolgozott, jelenleg a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke, s turizmusért felelős kormánybiztos.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó:MTI/ Bruzák Noémi

Bienerth regnálása négy hónapja alatt kiderült, joviális stílusa, megnyerő mosolya és perfekt körmondatai mögött jobbára nincs valódi tartalom. Ami pedig van, az elsősorban saját politikai kapcsolatépítését szolgálja.

Márpedig a sport világa az már csak olyan, hogy ezt nem tűri.

A sportban sok a viszály, a veszekedés, de a teljesítmény szent és sérthetetlen, csak az számít, azt mindig, minden körülmények között elismerik. Még attól is, akit nem feltétlenül imádnak. Gyárfás Tamást, aki a MÚSZ 110 éves fennállása során 23 éven át uralkodott, autokrata vezetési stílusa miatt kritizálták leginkább, de pont a megkérdőjelezhetetlen teljesítménye miatt fogadták el. Ha nincs Shane Tusup, és nem jön vele a magyarral merőben ellentétes amerikai szemlélete, a mai napig ő az elnök.

Gyárfás regnálása alatt semmiképp sem fordulhatott elő, hogy:

  • alapszabály-ellenesen távolítson el szövetségi igazgatót,
  • alapszabály-ellenesen nevezzen ki három másik igazgatót,
  • a közgyűlés ne szavazzon a levezető elnök személyéről, ne legyenek időben minden tagnak kiküldve a szükséges írásos dokumentumok,
  • a közgyűlésre ne jöjjön el a két legfontosabb politikai kormányoldali meghívott, napirend előtti vendég: Dr. Navracsics Tibor – Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa és Dr. Szabó Tünde sportért felelős szakállamtitkár,
  • ne kerüljön be az elnökségbe az, akit ő akar, kiváltképp ne egy olyan politikai potentát, mint Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes,
  • ne szavazzák meg azt az alapszabály-módosító indítványt, amelyet ő akar, azaz elutasítsák a teljes átalakítási “reformprogramját”,
  • olyan sajtóanyagot jelentessen meg mindezek után, amelyik elhallgatja az igazságot.

Bienerth Gusztávval ezek a csúfságok estek meg az elmúlt négy hónap alatt, illetve a sportág hétvégi tisztújító és alapszabály-módosító közgyűlésén.

Ha Gyárfás Tamásról azt írtuk tavaly év végén, nem sokkal a világbajnokság érdekében történő lemondása előtt, hogy zsákutcába került, úgy Bienerth Gusztávra duplán igaz ez.

A sportban biztosan, de minden bizonnyal politikailag is öngyilkosságot követett el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.