Sport

Ötödik meccs dönt a kosárlabda NB I fináléjában

A Falco KC Szombathely hazai környezetben 13 ponttal nyert pénteken az Alba Fehérvár ellen a férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik felvonásán, így összesítésben kiegyenlített az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A négyszeres bajnok Fehérvár – amely az alapszakaszban, majd a középszakaszban is a legjobbnak bizonyult – a döntő múlt heti nyitányán meglepetésre elvesztette pályaelőnyét. A finálé második összecsapáson viszont az egyszeres aranyérmes Falco ugyancsak kikapott saját csarnokában, 21 győztes hazai mérkőzés után először. Kedden, a döntő harmadik felvonásán az Alba izgalmas mérkőzésen nyert, és az aranycsata során először került előnybe.

A pénteki ütközetet lendületes játékkal kezdte a házigazda Falco, amely védekezésben és támadásban egyértelműen ellenfele fölé nőtt, így az első negyed végére kilencpontos előnyre tett szert. A második játékrészben a szombathelyiek támadójátéka kevésbé volt hatékony, így kiegyenlített csatát vívtak a fehérváriakkal. A nagyszünet előtti hajrában az éppen pályán lévő játékosokon már érezhető volt a tét miatti feszültség, ami a különbségre nem volt hatással: a félidőben tízzel vezetett a házigazda (40-30).

A harmadik negyedben továbbra is a védelmek játszották a főszerepet. Változatlanul kevés volt a pont, viszont sok a taktikai szabálytalanság és a játékmegszakítás. A Falco kézben tartotta az irányítást, és a játékrész végére tovább növelte  előnyét. A záró negyedben elmaradtak a nagy fehérvári rohamok, így az idővel is játszó, egyénileg és csapatként is jobb teljesítményt nyújtó Falco megérdemelt győzelmet aratott. Váradi Benedek 18 pontot dobott, ezzel a mezőny legeredményesebb játékosa volt.

Az egyik csapat harmadik sikeréig tartó finálé ötödik, utolsó meccsét vasárnap játsszák Székesfehérváron.

Eredmény – kosárlabda NB I, döntő, 4. mérkőzés

Falco KC Szombathely-Alba Fehérvár 82-69 (23-14, 17-16, 19-17, 23-22)

legjobb dobók: Váradi 18, Barham 17, Medford 15, Govens 13, Tóth N. 11, illetve Shepard 14, Farr 13, Edwards 10

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-2

Fotó: MTI/Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik