Sport

Nemzet Sportolója: felszállt a füst, ki kerül be a 12-be

24.hu
24.hu

2017. 05. 30. 12:30

A 79 éves Kamuti Jenő elég érdekes választás, ugyanis az eddigi példák azt mutatták, olimpiai bajnoki cím elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki bekerüljön a Nemzet Sportolói közé. Márpedig Kamuti bár kiváló vívó volt, ötször is szerepelt olimpián , ám”csak” ezüstig jutott, igaz kétszer is.

Tőrvívásban és párbajtőrvívásban egyaránt versenyzett, de kiugró sikereit tőrözőként érte el: egyéniben kétszer, 1968-ban és 1972-ben nyert olimpiai ezüstérmet, világbajnokságon 1957-ben tagja volt a győztes válogatottnak, emellett hatszor – kétszer egyéniben, négyszer csapatban – végzett a második helyen.

1989 és 1996 között elnöke volt a Magyar Vívó Szövetségnek, miközben 1992-től 1996-ig betöltötte a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) főtitkári tisztségét is, majd mivel pályafutása utáni évtizedekben kiváló és megbecsült orvosként praktizált, testhezálló feladatként 1996-tól a FIE orvosi bizottságát vezette. 1996-tól 2005-ig elnöke volt az Európai Vívó Szövetségnek (CEE), s tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) orvosi bizottságának.

Kamuti Jenő 1989 óta vesz részt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének munkájában, 2005 decemberében a MOB főtitkárának választották meg.

1976 óta irányítja a Magyar Fair Play Bizottságot. 1997-től a Nemzetközi Fair Play Bizottság alelnöke volt, 2000 óta pedig ennek a bizottságnak az elnöke. 2009 óta Kamuti Jenő az Európai Vívó Szövetség (CEE) örökös tiszteletbeli elnöke, s ugyanebben az évben lett a nemzetközi szövetség örökös tiszteletbeli alelnöke.

2012-ben beválasztották Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai közé. Jelenleg a hazai vívószövetség általános alelnöke.

A Nemzet Sportolói tizenkét fős exkluzív társaságában Földi Imrének, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnokának április 23-i halálával üresedett meg egy hely.

A tagság bruttó havi 630 ezer forintos életjáradékkal jár.

A Nemzet Sportolói jelenleg:

Balczó András (öttusázó), Hammerl László (sportlövő), Bíróné Keleti Ágnes (tornász), Kárpáti György (vízilabdázó), Kulcsár Győző (vívó), Magyar Zoltán (tornász), Portisch Lajos (sakkozó), Sági Györgyné Rejtő Ildikó (vívó), Schmitt Pál (vívó), Székely Éva (úszó) és Weltner Györgyné Ivánkay Mária (siketolimpiai bajnok asztaliteniszező).

Ki lehet a Nemzet Sportolója:

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tag személyére, s a legtöbb szavazatot kapott nevét a sportpolitikáért felelős miniszter terjeszti a kormány elé. A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.