Sport

Meghalt Dan Rooney

A Pittsburgh Steelers története egybeforr a Rooney-családéval. A csapatot Pittsburgh Pirates néven még 1933. július 8-án alapította Art Rooney. Fia, Dan 1975-ben ült édesapja helyébe, akkor már a Steelers elnöki székébe, majd apja halála után, 1988-ban a klub tulajdonosává is vált.

A csapat összesen hat bajnoki címet szerzett, ebből ötöt Dan Rooney irányítása alatt. A Steelers aranykorszaka is a nevéhez kötődik, lévén ő beszélte rá apját arra, hogy 1969-ben Chuck Nollt nevezze ki vezetőedzővé.

A szakember 1969-92 között irányította a klubot. Ezalatt 1974-ben nyerték az első Super Bowlt, amelyet 1975-ben, 78-ban és 79-ben újabb három trófea követett. Az ötödik serleget Bill Cowher, 2005, a hatodikat Mike Tomlin irányításával nyerték 2008-ban.

Hat bajnoki címével a Steelers a legsikeresebb NFL-csapatok egyike, és érdekesség, hogy e sikereket pont Dan Rooney hihetetlen, türelmének, kitartásának köszönhette

1969, azaz az elmúlt 48 évben mindössze a fent nevezett három edző ült a pennsylvaniai csapat kispadján.Dan Rooney nevét az NFL-ben szabály is örzi. 2002-ben Tony Dungy és Herm Edward kirúgása után ligaelnökként előíratta, hogy minden klubnak bőrszíntől függetlenül kell az álláshirdetések után dönteniük. A Rooney-szabály bevezetése előtt hat színes bőrű vezetőedző volt a ligában, azóta tizenhét. Jelenleg nyolc pozícióját afroamerikai vezetőedző dolgozik a ligában, nem mellesleg a Steelerst irányító Mike Tomlin is az.

Dan Rooney nevét az NFL örökké őrizni fogja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik