Sport

Miklós Edit számára is van visszaút, a kollégák példái motiválhatják

16:9
16:9

Miklós Edit komoly sérülést szenvedett hétvégén Altenmarkt-Zauchenseeben. A pálya felső részén, egy  bal kanyart követően jobb lécét elvitte a jég.

Elvesztette az egyensúlyát, többször megpördült a tengelye körül, és kifacsart testhelyzetben a térdére esett.

Műtéte után az első kérdése az volt, mikor lesz edzése, motivációs problémái tehát láthatóan nincsenek.

Ha mégis erőt kívánna meríteni, akkor kollégái siethetnek a segítségére. Az alábbiakban mindkét nem két képviselőjét vettük górcső alá, nekik is hasonló sérülésből kellett talpra állniuk.

Lindsey Vonn többször is komoly térdprobléma után tért vissza a sípályára. 2013 februárjában például egy ugrató utáni leérkezésnél esett nagyot.

Jobb térdében elszakadt a szalag, az egész szezont ki kellett hagynia, de visszatért. Tavaly februárban is szerencsétlenül járt, ekkor a bal térde sérült meg egy SuperG futamon.

A 32 éves amerikait mintha az ág is húzta volna, két hónappal ezelőtt eltörte a karját, 2017 elején azonban újra rajthoz állt, a 13. helyen végzett Ausztriában.

Christine Scheyer Vonnhoz hasonlóan 2013-ban kényszerült kihagyásra. Az osztrák versenyző a neuseelandi futamon esett el, melynek következtében elszakadt a keresztszalagja a térdében.

Több, mint féléves rehabilitáció után tért vissza a pályára, 2014-ben debütált a világkupában, egy győzelme van a sorozatban.

Hétvégén ráadásul óriási meglepetésre megnyerte a lesiklást az ausztriai Altenmarkt-Zauchenseeben rendezett világkupafutamon.

A férfiak mezőnyében Bode Miller számolhatna be hasonló fájdalmakról, az amerikai síző 2015 februárjában szenvedett nagyon komoly sérülést. (1:15-től)

Csaknem két évvel később 39 évesen tervezgeti visszatérését, melyre január végén kerülhet sor.

Miklós Edithez hasonlóan az ötszörös világbajnok Aksel Lund Svindal is nemrég esett át egy térdműtéten.

Here we go again… Ever since the Val Gardena downhill I’ve had a strange feeling in my knee. Something didn’t seem right. We did MRI scans and manual checkups, but couldn’t really determine 100% if something was wrong or not. After trying the training runs in Wengen I made up my mind. Something’s not right…,and we needed to figure out what. Together with the medical team I took the decision to do another surgery. What they found was a meniscus that was no longer attached to the bone. That’s no good in a downhill course… Meniscus not attached means no function, and no function means every landing on a jump and every hit to the knee is painful. The good part is that there are great chances of this being much better next winter. The bad part is that it’s back to the crutches and no more skiing this winter… Hmmmm. Sounds familiar.. But if it can be better next year, it’s more than worth it:)

A photo posted by Aksel Lund Svindal (@asvindal) on Jan 17, 2017 at 3:05am PST

A 34 éves sportolónak megint a bal térdével támadtak gondjai, végül néhány verseny után úgy döntött, hogy az egyszer már operált részt újból megműtteti.

A szuper-óriásműlesiklás olimpiai bajnoka ezen a télen már nem versenyezhet, a következő szezonban azonban újra szurkolhatnak neki norvég honfitársai.

Miklós Edit mindkét térdét megműtötték vasárnapról hétfőre virradó éjjel, a versenyző hétfőn exkluzív interjút adott a 24.hu-nak, amit itt olvashatnak el teljes egészében.

A 28 éves versenyző kedden így nyilatkozott az MTI-nek:

A célok nem változtak, már csakis az olimpiára koncentrálok. Nagyon sajnálom, hogy nem indulhatok a kedvenc pályámon a februári, St. Moritz-i világbajnokságon, és azt is, hogy a sérülés miatt nem csúszhatok le az olimpiai pályán, amely most először szerepel a világkupa programjában. Talán utóbbit sajnálom jobban, de amikor a vb közvetítését nézem majd, akkor meg az fog jobban fájni

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik