Sport

Férfi kézi-vb: a torna meglepetéscsapata lehet a magyar válogatott

Péntek este Németország ellen megkezdi szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokságon. A balul sikerült tavalyi lengyelországi kontinenstorna után nem lehet más célja a nemzeti együttesnek, mint visszatérni a világelitbe.

Lássuk, milyen változásokon ment át a csapat közel egy év alatt!

Óriási bukás

Korábban már foglalkoztunk a válogatott Eb-n való leszereplésével. Az olimpia előtti rendkívül fontos kontinensbajnokságra Talant Dujshebaev irányításával jutott ki az együttes, ahol végül csak a csalódást keltő tizenkettedik helyet sikerült megszerezni. Úgy, hogy a hat meccsből ötöt elveszítettünk, mindössze az első, Macedónia elleni csoportrangadót sikerült behúzni.

A bukás egyik fő oka volt, hogy a kapitány nemzetközi szinten rutintalannak számító játékosokat dobott be a mély vízbe, míg a “nagy öregek” közül Iváncsik Tamás, Illyés Ferenc, Gulyás Péter (ő sérülés miatt), Lékai Máté és Császár Gábor is itthon maradt.

A kudarc után a világhírű szakember távozott, majd a szövetség döntése értelmében újra egy olyan edző lett a kapitány, aki klubcsapatot is irányít. Dujshebaev a lengyel Kielce vezetőedzője volt, mialatt a nemzeti együttest is dirigálta.

Xavi lett a góré

A válogatott irányítását a Veszprém spanyol mestere, Xavi Sabaté (becsületes nevén Xavier Sabaté Caviedes) vette át. Legfontosabb feladata az volt, hogy a csapatot kivezesse a franciaországi vb-re, ehhez pedig Szerbiát kellett legyőzni a pótselejtezőn.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A tavaly júniusban lejátszott két mérkőzést sikerült két győzelemmel abszolválni, így onnantól lehetett készülni a vb-re, 2013 után ismét. A 2015-ben megrendezett katari tornára nem kvalifikálta magát az együttes, miután Szlovénia jobbnak bizonyult nálunk az oda-visszavágós párharcban.

A sikeres pótselejtező után az MKSZ véglegesítette a spanyol edzőt, aki így nyugodtan készülhetett a vb-re. Novemberben jött két Eb-selejtező (24-16 a lettek, 28-27 a hollandok ellen), majd a közvetlen felkészülés a franciaországi seregszemlére.

Ismerős arcok a keretben

Sabaté nem kezdett hatalmas fiatalításba, inkább egy “három generációs” csapatot alakított ki. A keretben vannak bőven 30 év feletti játékosok, a rutinos, de még fiatalnak számító kézilabdázók, valamint az újoncok. A három “kategóriából” elég csak Fazekas Nándor, Nagy László, Harsányi Gergely, Lékai Máté, Császár Gábor, Ancsin Gábor, Juhász Ádám, Bánhidi Bence, Bodó Richárd vagy éppen Ligetvári Patrik nevét említeni.

Első felnőtt világversenyén szerepelhet majd Balogh Zsolt, Juhász Ádám és Ligetvári Patrik.

A közvetlen vb-felkészülés az év végi érdi Provident Kupával kezdődött, melyet meg is nyert csapat. Januárban már egy jóval erősebb torna, a dániai Bygma Kupa következett.

Az ott mutatott játék alapján joggal reménykedhetünk benne, hogy sikeres világbajnokság előtt állunk. Az olimpiai bajnok Dánia ellen sokáig vezettünk, igaz vereség lett a vége, de az egyaránt jó játékerőt képviselő Izlandot és Egyiptomot sikerült felülmúlni.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A torna után aggódhattunk, hogy előjönnek azok a problémák, mint a hölgyeknél a decemberi Eb előtt. Akkor Kim Rasmussen több kulcsjátékosára sem számíthatott sérülés miatt, Bodó Richárd problémája után pedig előjöttek a rossz emlékek. Később kiderült, szerencsére a Mol-Pick Szeged balátlövője is utazhat Franciaországba.

Már a csoportban is okozhatunk meglepetést

A magyar válogatott a C-jelű hatosba kapott besorolást, melynek mérkőzéseit Rouenban rendezik. A sorsolásunk nem könnyű, bár lehet nem baj, ha az erősebb ellenfelek ellen kezdjük a tornát.

Pénteken a tavalyi Európa-bajnok Németország lesz Nagy Lászlóék ellenfele, majd pihenőnap nélkül jön az a Horvátország, aki a végső győzelemre is esélyes. A németeknek lenne miért visszavágni, tavaly a kontinenstornán tíz góllal, 29-19-re kiütöttek minket.

A két bombaerős összecsapás után két, kvázi edzőmeccs következik, a nem túl acélos Chile és Szaúd-Arábia ellen. A csoportkört pedig egy héttel a német meccs után, január 20-án Fehéroroszország ellen zárjuk.

A csoportban az első négy hely valamelyikén kell végezni, hogy bejussunk a nyolcaddöntőbe. Itt nincs középdöntős csoportkör, mint például a hölgyeknél, hanem egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

A nyolcaddöntős ellenfelünk a D csoportból érkezik majd, ahol Katar, Egyiptom, Svédország, Bahrein, Dánia és Argentína vív majd ádáz csatát a továbbjutó helyekért. Ebből a hatosból értelemszerűen Dánia emelkedik ki, minden bizonnyal ők lesznek a csoportelsők, így játszhatnának a mi csoportunk negyedikjével.

Őket jó lenne elkerülni, ehhez pedig az előzetes erőviszonyok alapján a fehéroroszokat kell megelőznünk. Katar már nem az a válogatott, amelyik két évvel ezelőtt hazai pályán második lett, így tőlük annyira nem kell tartani. A svédek egy generációváltáson mennek át, Egyiptomnál, Bahreinnél és Argentínánál pedig jobbak vagyunk.

Amennyiben a csoportban leégnénk, az Elnöki Kupáért folytatnák a tornát a másik három csoportjának 5-6. helyezettjével. De erre ne is gondoljunk!

Elvárások

A szövetség szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, cél a nyolc közé jutás. Ehhez a csoportból kell továbbjutni, majd megnyerni a nagyon fontos nyolcaddöntőt.

Nem volt sok időnk, de szerintem jó csapatunk van, fiatal és rutinos játékosok keveréke. Világos a cél, meccsről meccsre kell fejlődnünk. Először jussunk be a tizenhat közé, aztán meglátjuk. Látom az önbizalmat a csapaton, és én is hiszek a fiúkban, ám reálisan kell nézni a dolgokat azok után, hogy honnan indultunk

– nyilatkozta a kapitány.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Nagy László is tisztában van vele, nagyon nehéz lesz az első két mérkőzés, de már ott is szeretnének pontot, pontokat szerezni:

A felkészülésünk jól sikerült, remek hangulatban dolgoztunk és játszottunk, de reálisan kell látnunk a teljesítményünket, az önbizalmunknak azonban jót tettek a felkészülés alatt aratott győzelmek. Fontos és hasznos három mérkőzésen vagyunk túl, a kezdés előtt még a németek elleni finomhangolásra koncentrálunk. Szeretnénk pontot, pontokat szerezni a németek és a horvátok elleni első két találkozón is.

Nem csak a dániai felkészülési tornából kiindulva, de kijelenthető, a magyar válogatott a torna egyik meglepetéscsapata lehet. A keret összetétele jó, a játékosok jók, az edzők jók. Minden adott, hogy visszatérjünk a világelitbe. Ránk férne már!

A magyar válogatott vb-programja és kerete

C csoport (Rouen):
Január 13., péntek, 17.45: Németország–Magyarország
Január 14., szombat, 20.45: Magyarország–Horvátország
Január 16., hétfő, 17.45: Magyarország–Chile
Január 18., szerda, 14.00: Szaúd-Arábia–Magyarország
Január 20., péntek, 20.45: Fehéroroszország–Magyarország

Keret:
Kapusok: Fazekas Nándor (Balatonfüredi KSE), Mikler Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (Telekom Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (Mol-Pick Szeged), Nagy László (Telekom Veszprém)
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya KC), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), Zubai Szabolcs (Mol-Pick Szeged)
Balátlövők: Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Dzsamali Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: Iváncsik Gergő (Telekom Veszprém)

A 18-as utazó keretünket az első technikai értekezleten szűkítik 16 tagúra, a torna során két cserére van lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik