Sport

Olimpia 2020: 49 milliárd forinttal kevesebből építik fel a tokiói uszodát, mint tervezték

Tokióban kissé elszálltak a költségek az olimpiai előkészületek alatt, úgyhogy most ott próbálnak spórolni, ahol csak tudnak. Például a vizes sportoknak otthont adó uszodakomplexumon, aminek árából 19,3 milliárd jent, azaz mintegy 49 milliárd forintot vágtak le, írja a swimswam.com.

Azért így sem lesz olcsó a 20 ezres létesítmény, közel 75 milliárd forintnak megfelelő összegből húzzák fel.

A röplabdapálya és a kajak-kenu létesítmény költségéből is sikerült jenmilliárdokat megspórolni. A 2013-as számításokhoz képest két és félszeresére nőtt az olimpiarendezésre szánt kiadások összege, ezért a nagy takarékossági törekvések a japánoktól.

A riói szervezők egyébként a hírek szerint valamivel több, mint 11 milliárd forintból építették meg a maguk uszodáját, de az ideiglenes létesítmény volt.

A 2017-es budapesti vizes vb-re épülő Dagály Úszókomplexum mindennel együtt 47 milliárd lesz. A világbajnokság alatt 15 ezer férőhelyes lesz, majd a vébé után 5 ezres, mert elbontanak a két ideiglenes lelátót. Mindez azért érdekes, mert Budapest is pályázott a 2024-es olimpia megrendezésére, Párizzsal és Los Angelesszel versengünk. 2017 szeptemberében dönt a NOB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik