Sport
(Original Caption) Melbourne: Injured In Water Polo Brawl... Hungarian Ervin Zador with blood pouring from a cut eye is led to a casualty room for attention for the injury which he received from a Russian player in the closing stages of the Hungary VS Russia water polo match today. The game ended in chaos with hundreds of new Australians in the crowd screaming for the blood of the Russians. Throughout the match which Hungary won 4-0 fists, elbows, knees and feet were used when the players came in contact.

Melbourne ’56: hatvan éve verték véresre a magyar vízipólóst

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 12. 06. 12:20

Korábban a témában:

Magyarország számára igen szomorú hangulatban zajlott 1956. november 22-december 8. között a Melbourne-i olimpia. Budapesten szovjet tankok dübörögtek, vidéken még folyt az egyenlőtlen küzdelem, az utcákon rendteremtés címén szovjet és magyar különítményesek terrorizálták az embereket, a börtönök zsúfolásig teltek.

De a magyar csapat elutazott Ausztráliába, és keményen helyt állt: hazánk 26 éremmel, 9 arannyal, 10 ezüsttel és 7 bronzzal a negyedik helyen zárta a nemzetek versenyét. A tornász Keleti Ágnes, a játékok egyik legeredményesebb versenyzőjeként háromszor állt a dobogó legfelső fokára.

Igazán emlékezetessé viszont vízilabdásaink is emlékezetessé tették ezt az olimpiát. December 6-án, a hatos csoportkörben játszott szovjet-magyar találkozó minden idők legvéresebb pólómeccseként, a melbourne-i vérfürdőként került be a történelembe.

Gyarmatit még el kellett “rángatni” a barrikádról

A szovjeteket még mi tanítottuk vízilabdázni. Sztálin az 1940-es években ismerte fel a sportágban rejlő propagandalehetőséget, és kitől is tanulhatott, mint a legjobbtól. Az évtized végétől a nagyobb bajnoki meccsek állandó vendégei voltak a szovjet vendégek, akik filmfelvételeket készítettek, szorgalmasan jegyzeteltek, rajzoltak, tanulták a játékot.

És nagyon jól tanultak. Gyorsan felküzdötték magukat az élvonalba, az 1952-es helsinki olimpiát a hetedik helyen zárták. Azt azért tegyük hozzá, hogy még ekkor sem tudták megverni a magyarokat, még az utánpótláscsapatot sem.

1956 őszén a magyar küldöttség a forradalom miatt a tervezettnél később tudott elindulni, és így is csak Prágán keresztül: az utazást szervező francia légitársaság nem volt hajlandó leszállni Ferihegyen. Utazásuk csak október 28-án vált biztossá, amikor úgy tűnt, győzött a forradalom, és a szovjet csapatok tényleg kivonulnak Magyarországról.

A vízipólósok összeszedték a barrikádokon harcoló csapattársukat, Gyarmati Dezsőt, és 29-én buszra szálltak, elindultak Prágába.

Mindenki a magyarokat éltette

A nagy távolság és a politikai bojkottok miatt a helsinki 21 csapat után Melbourne-ban csak tíz nemzet képviseltette magát vízipólóban. A magyarok fölényesen verték Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, bekerültek a három csoport első két helyezettjéből álló hatos döntőbe, ahol körmérkőzéseket játszottak.

A fiúkat letörte, mélyen elkeserítette a magyar szabadság brutális eltiprása, mit sem törődtek a kőkemény ellenfélnek számító jugoszláv válogatottal, csak a szovjetek elleni meccsre készültek. December 6-án pedig a Melbourne-i uszodában kitört a forradalom.

A hatezres nézőtéren nyolcezer ember zsúfolódott össze, az emigráns magyarok mellett az ausztrál nézők is egy emberként biztatták a magyar csapatot. Főként a hatalmas termetű, mindkét kezével kiválóan lövő grúz Georgij Msvenieradze kikapcsolására magyarok új taktikával próbálkoztak: az addig soha nem gyakorolt, a futballból ismert zónázással. Vagyis az addigi emberfogásos taktikával szemben területvédekezést alkalmaztak.

“Vérzel!”

Tökéletesen bevált, a szovjetek nem tudtak mit kezdeni a zónázással. A hangulat pattanásig feszült, mintha tényleg a forradalom ismétlődött volna meg, ám most kiegyenlített körülmények között, hét a hét ellen. A lelátón szorongó tömeg ordítva biztatta a magyarokat, a medencében a legcifrább káromkodások, kölcsönös vagdalkozás uralta a játékot. És a magyar gólok.

A második után a nézők tomboltak, a szovjetek egyre idegesebbek lettek. A köpenyükre hímzett CCCP pedig a magyar fiúk előtt volt vörös posztó. Csak támadtak és támadtak, a kapusunk, Boros Ottó pedig gúnyos mosollyal, nevetve védte a szovjet lövéseket. A szovjetek egyre durvábban, agresszívebben játszottak, a negyedik magyar gól után pedig elszakadt a cérna.

A hazájában is alattomos játékosnak ismert Valentyin Prokopov nem tudta türtőztetni magát, szándékosan szájon akarta könyökölni Zádor Ervint, a magyarok legifjabb játékosát. Zádor elhúzta a fejét, a könyökös így a jobb szeme környékén találta telibe. Felszakadt szemöldökéből azonnal ömleni kezdett a vér, pirosra festette körülötte a vizet.

„Vérzel” – mondta neki Gyarmati a vízben, mire csak ennyit felelt: „Tudom.” Rögtön le is cserélték, de Zádor nem a kispad előtt, az öltöző bejáratánál jött ki a vízből, hanem a medence túloldalán. Így hosszasan kellett sétálnia a tribün előtt, miközben vizes testét egyre jobban elborította a vér.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Csaknem meglincselték a szovjeteket

A nézőtér szinte felrobbant a látványtól, pillanatok alatt lincshangulat uralkodott el az uszodában egyetlen szempillantás alatt. Százak ugráltak át a korláton, többen is a vízbe ugrottak. Volt, aki a magyaroknak osztotta tanácsait, mások a szovjeteknek akartak nekimenni. A bíró tehetetlen volt, valaki azonban a zsűriből bekiabált: „Vége van a meccsnek, a magyarok nyertek!” – idézi a Múlt-kor.hu. Ezzel sikerült – egy perccel a meccs hivatalos vége előtt – megakadályozni az erőszakot…

A szovjet játékosokat rendőrök mentették ki a vízből, a tömeg a magyarokat ünnepelte, a Zádor vérző fejéről készült fotó bejárta a világsajtót. A világ közvéleménye úgy érezte, a világ legvéresebb vízilabdameccsén, a “melbourne-i vérfürdőn” a kis Magyarország revansot vett a nagy Szovjetunión.

És a fiúk természetesen megnyerték az olimpiát. Másnap 2-1-re verték Jugoszláviát, és veretlenként, 20-3-as gólaránnyal állhattak a dobogó tetejére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.