Sport

Hoppá, 20 évesen a Bundesligába igazolt Bartók Donát

A Váci KSE kézilabdázója a német első osztályú TBV Lemgóhoz szerződött. Portré egy bátor és rendkívül tehetséges fiatal sportolóról.

Mostanában nem jellemző, hogy férfi kézilabdázóink külföldre igazolnak. Különösen nem ilyen fiatalon és nem a világ legerősebb bajnokságának tartott Bundesligába.

Az itthon maradásnak egyszerű oka van. Egyrészt a honi klubok a TAO-támogatásnak köszönhetően anyagilag megerősödtek, stabilak, így a két TOP-csapaton, a Veszprémen és a Szegeden kívül az NB1 közép és kis csapatai is tisztességes  bérezéssel tudják megtartani a játékosokat. Értsd;

nem éri meg idegenlégiósnak állni, nem éri meg a nagyobb kihívást keresni, kényelmesebb itthon.

Ehhez képest a Váci KSE facebook oldalán közölte, Bartók Donát a Bundesligába, a Lemgóhoz igazolt.

Bartók Donát másképp gondolkodik

A balkezes átlövő az egyik, ha nem a legnagyobb tehetsége a magyar kézilabdának. A szakma Nagy László lehetséges utódját látja benne. Szerencsére a válogatott csapatkapitányához hasonlóan gondolkodik. Komoly céljai vannak, mer a többieknél nagyobbat álmodni.

Idén a bajnokságban 8 meccsen 29 gólt szerzett, míg 2014/15-ös szezon óta futó felnőtt pályafutása alatt 55 találkozón 148 találatot jegyez a statisztika a neve mellé.

Mondjuk legutóbbi edzője, Zsiga Gyula mellett volt kitől örökölnie, tanulnia a kézilabdázás tudományát, lévén

édesapja Bartók Csaba, aki kétszeres magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes, spanyol bajnok, és Király Kupa-birtokosa és a Leónnal KEK-döntőt is játszhatott.

Donát még februárban nyilatkozott az utanpotlassport.hu oldalnak pályakezdéséről, amelyben elmondta, egyáltalán nem úgy indult az élete, hogy ő kézilabdázni fog.

Székely gyökerek

Édesanyja végigélte, támogatta az erdélyi, székelyudvarhelyi születésű édesapja pályafutását, így pontos képet kapott arról, mennyire kemény, sérülésveszélyes ez a sportág. Ezért a mama sokáig óvta a Donátot, akit az egyéni sport, a karate felé terelt. Jött azonban egy sikertelen verseny a srác kijelentette, ő bizony mindenképp kézilabdázni akar. Úgy néz ki, jól döntött.

vaci-naplo.hu
Bartók Donát (kék 18-as) a Vác felnőtt csapatának és a  junior válogatottnak is meghatározó embere Forrás: vaci-naplo.hu

Az ifjabb Bartók a Pick Szeged utánpótlásában nőtt fel. A folyamatos játék és a fejlődése érdekében 2013-ban Tatabányára költözött, majd 2015 nyarán Vácra igazolt.

Bartók papa saját bevallása szerint nehezen tud objektíven beszélni a fiáról,akit kellően agresszív, jó fizikumú, gyors, lendületes játékosnak tart.

Szerettem volna tizenkilenc évesen ennyire jó játékos lenni. Remélem, évek múlva is ezt mondhatom el. Donát magasra tette magának a lécet, hiszen a posztján a legjobb akar lenni. Remélem, három-négy év múlva a magyar és a világ kézilabdájában is meghatározó egyéniség lesz

– értékelte gyermekét az édesapja. Mit tehetnénk ehhez hozzá? A patinás múltú, 1997-ben és 2003-ban német bajnoki Lemgo jelenleg elég nagy bajban van. Tíz forduló után négy ponttal a 17., kieső helyen áll a Bundesligában. Meglehet, épp egy ilyen kitörésre vágyó fiatal balkezes bombázóra van szükségük a feltámadáshoz.

Jobb helyre nem is kerülhetett volna Bartók Donát.

(Nyitókép: Fotó: Cseh Péter/ MKSZ.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik