Sport
Tbiliszi, 2015. július 30.
A győztes Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszás döntője után a 13. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) Tbilisziben 2015. július 29-én.
MTI Fotó: MOB / Szalmás Péter

“Az isten mindig döntetlenre játszik”

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

sportújságíró. 2016. 07. 11. 10:50

Korábban a témában:

Az ember azt hinné, azt követően, hogy a Kőbánya SC-t az összes valamire való versenyzője – Cseh László, Bernek Péter, Kozma Dominik, Szilágyi Liliána – elhagyta, megállt az élet Turi György mesteredző birodalmában.

Ehhez képest az egyik legtehetségesebb tanítványa, a 14 éves Késely Ajna a hódmezővásárhelyi junior úszó-Európa-bajnokságon négy aranyat (800, 400 és 200 gyors, 4 x 200 m-es váltó) és egy ezüstöt (4 x 100) nyert a múlt héten. 

Késely Anna hamarosan komoly ellenfele lesz Kapás Boglárkának facebook.com/Turi György

Ne feledjük, Kapás Boglárka személyében már van egy remek gyorsúszója a Rióba utazó magyar küldöttségnek, de míg felnőtt Európa-bajnokunk 1993-ban született, addig Késely 2001-ben.

A felnőtt és a még szinte gyermek úszó közti nyolc év difi normál esetben másodpercek terén is jelentős különbségben mutatkozik meg. Ehhez képest Kapás 400 gyorson alig több, mint négy másodperccel (4:03.47 vs. 4:07.90) előzi meg, míg Késely 200 gyorson (1:57.96) már veri Verrasztó Evelynt és Jakabos Zsuzsát is – már ami a riói kvalifikációs szinteket illeti.

Összességében jobb eredményeket úszik, mint a 14 éves Risztov Éva, Kovács Ági vagy Egerszegi Krisztina.

A 2014, 2015-ös években lezajló nagy exodusa után meglepő vagy sem, a kiváló úszó palántán kívül Turi és a Kőbánya SC, a magyar úszás legeredményesebb egyesülete további hét versenyzőt juttatott ki – Risztov Éva, Pulai Bence, Pulai Vince, Szabó Norbert, Reményi Ármin, Horváth Dávid, Telegdy Ádám – az augusztus 5-én kezdődő olimpiai játékokra. A következő legeredményesebb klub négy úszót delegál Rióba.

Mégis meglepő módon a nyolc olimpikont adó kőbányaiaktól mindössze egy edző utazhat –  Turi György -, míg más, e téren jóval gyengébb mutatókkal rendelkező egyesületekből akad olyan versenyző – nem is egy -, aki mellett több edző, sőt, személyre szabott stáb is ott lesz majd az olimpián.

A vajon jól van ez így kérdésünkre a mesteredző a már sok mindent látott és megélt ember bölcsességével reagált:

Hívő ember vagyok és tudom, a jó isten mindig döntetlenre játszik. Remélem nem kell várnom Tokióig és már Rióban egyenlíti a számlát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.