Sport

Soha nem látott befutó döntött az atlétikai Eb-n – videó

Minden bizonnyal soha nem látott befutóval dőlt el a férfi 5000 méter vasárnap, az amszterdami szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság zárónapján, ugyanis az első három helyezett azonos idővel ért célba.

A sokáig közepes tempóban zajló körözgetés a hajrá felé kezdett érdekessé válni, a célegyenesben pedig öt versenyző sprintelt hatalmasat a győzelemért. A különbség szabad szemmel láthatatlan volt, a célfotó pedig a spanyol Illias Fifát hozta ki elsőnek, mögötte honfitársa, Adel Mechaal végzett másodikként, míg a harmadik a német Richard Ringer lett. A győztestől mindössze egyetlen századdal maradt el a norvég Henrik Ingebrigtsen, ám ezzel a dobogóról is lecsúszott, míg a francia Morhad Amdouni kilenc százados hátránya az ötödik helyet jelentette számára.

A címvédő Pars Krisztián távollétében a világbajnok Pawel Fajdek könnyedén nyerte a férfi kalapácsvetést, melynek fináléjában egy tőle szinte közepesnek nevezhető 80,93 méteres dobás is elég volt az aranyhoz. A második helyen a 2008 óta leginkább csak doppingügyeivel hírekbe került fehérorosz Ivan Tyihon végzett.

A lengyeleknek összességében remek napjuk és Eb-jük volt. Vasárnap Fajdek mellett férfi 800-on és női 1500 méteren – Angelika Cichocka révén – is győzni tudtak, ráadásul a kétkörös távon Adam Kszczot mögött honfitársa, Marcin Lewandowski ért célba. Férfi 4×400 méteres váltóban, férfi súlylökésben és női 400 méter gáton jutott nekik egy-egy ezüst, férfi kalapácsvetésben pedig még egy bronzérem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik