Sport

Ezt mindenképpen tudnod kell a mostani magyar fociválogatottról

Miért hordanak az emberek a nyár közepén mackónadrágot? Milyen sorozat szakadt meg 550 nap után? Hányszor duplázott Dzsudzsák címeres mezben? Ha nem tudod a válaszokat, akkor bizony jó helyen jársz.

A magyar labdarúgó-válogatott 44 év után jutott ki ismét az Európa-bajnokságra, hatalmas eufóriát kiváltva az emberekből. Ez persze nem csoda, generációk nőttek fel úgy, hogy nem élhettek át azt, hogy a hazájuknak szurkoljanak egy világeseményen, és bár az idősebbek anekdotáit hallgatni sem rossz, de az a tuti, amikor az ember megéli ezeket sikereket.

Így tehát az Ausztria elleni győzelem, az Izland és Portugália elleni döntetlen hatalmas népünnepélyt váltott ki, tömegek tódultak az utcára bulizni. A hab a tortán a csoportelsőség volt. Bár a belgák elleni nyolcaddöntőnek 4-0-s vereség lett a vége,

ez sem gátolt meg senkit abban, hogy hajnalig énekelje a nyár újratöltött slágerét, Az éjjel soha nem érhet véget refrénű nótát.

A fociláz minden bizonnyal még hetekig, hónapokig, de akár évekig is kitarthat, így biztosak vagyunk benne, lesznek olyan helyzetek (baráti összeröffenések, házibulik, munkahelyi szünetek, stb.), ahol még szóba kerül majd az Eb-szereplés, meg úgy nagy általánosságban a magyar foci. Ha nem vagy annyira képben a magyar csapatot illetően, csak azt tudod, hogy most nagyon örülni kell, itt van pár hasznos tudnivaló a későbbiekre:

otp_palotas

  • Kisebbfajta rekordot állított fel azzal a magyar csapat, hogy három szövetségi kapitány dolgozott a válogatottnál a selejtező alatt. Pintér Attila kezdte, de őt az északírek elleni vereség után menesztették. Jött utána Dárdai Pál, aki nem csak az eredményeket szállította, de a játékosokkal és a szurkolókkal is elhitette, nem elérhetetlen a kvalifikáció az Európa-bajnokságra. Őt 2015 nyarán visszarendelte az őt alkalmazó Hertha BSC, a helyét az MLSZ szakmai igazgatója, a német Bernd Storck vette át, vele tette meg az utolsó lépéseket a csapat.
  • A Norvégia elleni pótselejtező egyik hőse az a Kleinheisler László volt, akiről lényegében lemondtak a klubjánál, a Videotonnál, az NB III-ba küldték és ott sem játszott. Storck segítője, a világ- és Európa-bajnok Andy Möllernek azonban megakadt rajta a szeme, Oslóban, élete első felnőtt válogatott meccsén rögtön győztes góllal hálálta meg a bizalmat. Le is igazolta még a télen a német élvonalbeli Werder Bremen.
  • Szintén kacskaringós utat járt be az Európa-bajnokság egyik felfedezettje, Nagy Ádám. A Ferencváros középpályása kis híján abbahagyta a focit, futsalozott, ám szerencsére nem tűnt el a labdarúgásból, előbb klubjánál, majd a válogatottnál is alapemberré vált. Most már európai topcsapatok kívánságlistáján szerepel, szinte biztos, hogy elviszik a Fradiból külföldre.
  • Szalai Ádám kapott hideget-meleget, jó ideje már a klubjában és a válogatottban sem szerzett gólt. Az emberek túlnyomó többsége az Eb előtt őt hagyta volna ki a keretből, ám a csatár 550 nap után Ausztria ellen gólt szerzett, ő jegyezte a győztes találatot a 2-0-ra megnyert mérkőzésen.
  • A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs életében először szerzett két gólt egy mérkőzésen a címeres mezben, azt pont a kontinenstorna legjobb meccsén tette Portugália ellen. A 3-3-as döntetlennel véget ért találkozó legjobbja a két 7-es mezben játszó futballista volt: a magyaroknál Dzsudzsák, a túloldalon Cristiano Ronaldo.
  • A kapus Király Gábor minden idők legidősebb Eb-n játszó játékosa lett, ő az első, aki 40 évesen lépett pályára a tornán. Érdekesség, hogy a korábbi rekorder Lothar Matthäus volt, aki anno irányította a magyar válogatottat. Király mackónadrágja pedig a 2016-os nyári divat része lett, Kanadát és számos európai országot hódított meg a kultikus ruhanemű.

Bár ebben a cikkben csak a felszínt kapargattuk, a fenti információk birtokában már nincs az a baráti sörözés, amely során kellemetlen helyzetbe kerülnél. Ha pedig még arról kezdenél beszélni, hogy Bernd Storck mekkorát húzott a középpályás letámadással Ausztria ellen, vagy épp milyen ötletesen szervezte át a csapat támadójátékát Izland ellen, mikor a háromvédős rendszerre váltott át, akkor bizony nyert ügyed van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik