Sport

Az Atlético másodjára is kivégezné a tiki-takát

A két csapat már találkozott egymással a kupasorozat elődjében, a BEK-ben 1974 májusában, méghozzá a sorozat döntőjében. Akkor egy 1-1-es mérkőzés után a megismételt találkozót megnyerték a bajorok és elhódították történetük első Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

A 4-0-ra végződő mérkőzésen Gerd Müller duplázott, ez pedig extra motivációt adhat a csapat mókamesterének és a világ legjobban helyezkedő támadójának Thomas Müllernek. A döntőben duplázott egy másik játékos is, de reméljük az ő példája azért kevésbé lesz ragadós. Uli Hoenessről van szó, aki 21 hónap után nemrég szabadult adóelkerülés miatt kirótt börtönbüntetéséből.

Fotó: Streamable
Diego Simeone elképesztően együtt él csapatával Fotó: Streamable

A Bayern motivált kell legyen, mert az Atlético ellen mindenki az életéért harcol. Egyénileg, posztokra lebontva a Bayern jobb játékosokból áll. Ahogy a Barcelona is jobb játékosokból állt, de ez sem zavarta Diego Simeone, “a világon leginkább csapatként harcoló” együttesét.

Érdekességek az Atlético Madrid háza tájáról:

  • Ez az Atléti ötödik európai kupalődöntője, 2 éve a Chelsea-t verték 3-1-es összesítésben.
  • Az európai kupák ezen szakaszában az Atlético még sosem kapott ki, háromszor nyertek egy döntetlen mellett.
  • Német csapatok ellen hízelgő a mérlegük, utóbbi öt meccsükből négyet megnyertek, egy döntetlen született.
  • Utóbbi hat német csapat elleni párharcát megnyerte az egyenes kieséses szakaszban.
  • Utóbbi 29 európai kupameccsükből 24-et megnyertek otthon.

Bár a belső védők közt a világ legjobbjai közé tartozó Godin hiánya érzékenyen érintheti a matracosokat, azért nem kell elkeseredniük. José Gimenez 21 évesen már remekül teljesít, az utóbbi meccseken mély vízbe dobott saját nevelésű, 20 éves Lucas Hernandez pedig a katalánok ellen bizonyította, hogy képes jó teljesítményt nyújtani a védelem tengelyében.

A középpályának stabilitást ad a csapatkapitány Gabi, és olyan tehetséges játékosok játszanak mellette mint Koke vagy éppen Saul Niguez.

A csatársorban pedig ott van Antoine Griezmann. 46 meccsen 29 gólt és 6 gólpasszt szerzett, hatalmas kihívás lesz a Bayern védelemnek az ő semlegesítése. És akkor még nem beszéltünk a hírről ami nem csak az Atlético drukkereinek de a futballt szerető embereknek úgy általában örömöt okoz: Fernando Torres hosszú évek után újra formába lendült.

A Barca ellen is beköszönt és bajnokságban elkezdte szórni a gólokat. A hétvégi bajnoki mérkőzést megelőző öt meccs mindegyikén betalált “a Kölyök” és fontos gólokat szerzett, gondoljunk csak a Barcelona vagy az Athletic Bilbao ellenire.

Természetesen egy jó formában játszó Atlético önmagában nem garancia a sikerre, pláne ha az ellenfél Németország első számú csapata, de az Atlético Madridot egy meccsen se szabad leírni. Erre utalt Diego Simeone amikor azt nyilatkozta:

„Csak a győzelemre koncentrálunk. Nehéz mérkőzésre számítok de megpróbáljuk mi diktálni a tempót. A párharc szempontjából kiemelkedően fontos az első találkozó. Különbözik a stílusunk a Bayernétől, de egy háborúban nem a nagyobb sereg győz, hanem az, amelyik okosabban használja katonáit.”

A matracosok kvalitásait elismerte a bajorok trénere, Pep Guardiola is. Szerinte a két csapat egy szinten játszik, a madridiak pedig bármelyik csapatot képesek megtréfálni. Guardiola méltatta az Atlético védelmét, ugyanakkor kiemelte, hogy minőségi játékosokkal rendelkeznek, akik jól zárják le a területeket és veszélyes ellentámadásokat vezetnek.

Bár elviekben kedvezőbb egy ilyen párharcot idegenben kezdeni, de ezen a szinten és pláne a híresen jól védekező Atlético ellen majdnem mindegy. A szerdai meccsen pedig pokoli hangulat lesz a Vicente Calderónban.

Pep Guardiola (pep guardiola, )
Pep Guardiola nem is annyira titkos favoritja Thomas Müller: Fotó: europress

A Bayern egyik spanyolja, Thiago Alcantara szerint az Atlético stadionja egyike a legnehezebb pályáknak egész Európában, de a csapat többi spanyolja is találkozott már ezzel az elképesztő fanatizmussal.

Érdekességek a Bayern München háza tájáról:

  • Az utóbbi két kiírásban kikapott a Bayern az elődöntő odavágóján Spanyolországban. Tavaly 3-0-ra a Barcától , az azt megelőző évben 1-0-ra a Realtól.
  • A Bayern összmérlege Spanyolországban: 6 győzelem, 5 döntetlen, 12 vereség (!)

A spanyol csapat fényezése után azért állapítsuk meg, a Bayern München is kiváló erőkből áll, mi több, a Barcelona kiesésével a sorozat legnagyobb esélyesévé lépett elő. A csapatba visszatért a védelem oszlopa Jerome Boateng, Javi Martinez játékba lendült, a védelmet sikerült stabilizálni. A bajorok a várható 4-1-4-1-es felállásával megpróbálnak majd dominálni, nyomás alá helyezni a matracosokat saját stadionjukban is.

Az Atlético esélye viszont pont ebben rejtőzik. A Real Madrid mellett ők azok akik tökélyre fejlesztették, hogyan is lehet egy Barcelonához hasonló futballt játszó együttes ellen villámsebes ellentámadásokat vezetni, és ezzel meccset nyerni.

A Bayern pedig még nem találkozott ilyen szívós együttessel. Saját bajnokságában egyértelműen, de megkockáztatjuk még a Bajnokok Ligájában se. Talán Chelsea elleni BL-döntőben találkoztak az Atletico elleni szívóssággal. Ki is kaptak. Kérdés szerda este ki fognak-e?

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:

Atlético Madrid – Bayern München
Madrid, Vicente Calderón Stadion, 20,45
Játékvezető: Mark Clattenburg

Atletico Madrid: Oblak — Juanfran, Giménez, Lucas, Luís—Saúl, Gabi, Augusto, Koke —Griezmann, Torres

Bayern München: Neuer — Alaba, Kimmich, Martínez, Lahm — Alonso — Ribéry, Thiago, Vidal, Costa — Müller

Oltárczy József

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik