Sport

Kiss-ügy: követendő példa a Magyar Úszószövetség számára

A Teniszhírességek Csarnoka törölte a névsorából a párosban és vegyes párosban 15-szörös Grand Slam-győztes Bob Hewittot – tudatta a szervezet.

A tenisz világát is borzolta anno egy, a Kiss László üggyel analóg, de talán kicsivel szerényebb végkimenetelű bűneset – már amennyire egy csoportosan elkövetett és egy több rendbeli nemi erőszak között egyáltalán lehet árnyalatnyi különbséget találni.

A Kisshez hasonló korú, 76 éves dél-afrikai Bob Hewittot tavaly kiskorúakkal szembeni szexuális zaklatás, illetve kétrendbeli nemi erőszak miatt hat év börtönre ítélték.

Hewitt sem manapság, hanem 20-30 évvel ezelőtt, a nyolcvanas-kilencvenes években követte el a bűncselekményeket, amikor edzőként dolgozott.

Az ausztrál születésű, de Davis-kupát már dél-afrikai színekben nyerő Hewitt 1992 óta tagja az International Tennis Hall of Fame-nek. 2012-ben, amikor kirobban a botrány, felfüggesztették a tagságát.

Most ki is zárták. Ő az első teniszező, akit a sportág története során kizártak innen. Úgy látszik arrafelé kicsit alacsonyabb a toleranciaküszöb, mint a hatvanas évek Magyarországán és a Magyar Úszószövetségben napjainkban. Kiss Lászlót, akit a ’60-as években három évre ítéltek el csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt, aki ebből húsz hónapot le is ült, majd utána rendkívül eredményes edzői karriert futhatott be, míg az ügy keddi felszínre kerülése után simán megerősítettek szövetségi kapitányi pozíciójában.

Annak, hogy Bob Hewittet épp ma dobta ki soraiból a Teniszhírességek Csarnoka legalábbis más üzenetet hordoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik