Sport

A nemzetközi eltiltás ellenére négy orosz atléta bukott meg meldoniummal

Neveket nem közölt a szövetség elnöke.

Dmitrij Sljahtyin, az Orosz Atlétikai Szövetség elnöke hétfőn jelentette be a hírt, részleteket azonban nem közölt, csupán annyit tett hozzá, hogy már a mai napon megkezdik az ügyek kivizsgálását.

Neveket ugyan nem tudni, ám egyikük vélhetőleg a tavalyi szabadtéri világbajnokságon elődöntős 400-as, Nagyezsda Kotyjarova, aki vasárnap maga hozta nyilvánosságra, hogy fennakadt egy vizsgálaton.

A meldonium január elseje óta szerepel a tiltólistán, s eddig már – legalább – 16 orosz élsportoló, köztük a teniszsztár Marija Sarapova és az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, Szemjon Jelisztratov bukott le a használata miatt.

Az atléták esetei azért is lehetnek különösen fájóak az oroszoknak, mert a nemzeti szakszövetség november óta fel van függesztve, így versenyzőik azóta nem szerepelhetnek nemzetközi versenyeken, a vasárnap véget ért portlandi fedettpályás vb-t is nélkülük rendezték meg, s ha a helyzet nem változik, az augusztusi olimpián sem lesznek orosz atléták.

Az oroszok célja egyértelműen az, hogy a felfüggesztést minél hamarabb feloldja a nemzetközi szövetség (IAAF), az újabb doppingesetek pedig biztosan nem segítik ezen szándékaikat. Ugyanakkor Dmitrij Sljahtyin most azt hangsúlyozta, hogy ezek az ügyek szerinte nem “komplikálják” tovább a felfüggesztéssel kapcsolatos helyzetet, ami már egyébként is elég “összetett”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik