Pályán kívül

Idén már 99 sportoló bukott le meldoniummal

Első doppingvétség esetén legfeljebb négyéves eltiltás vár az érintettekre.

Közel két és fél hónap alatt már 99 sportoló bukott le meldonium használatával – jelentette be Ben Nichols, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szóvivője.

A véráramlást elősegítő szer rajta van az új, január 1. óta érvényes tiltólistán, de ezt sokan figyelmen kívül hagyták, többek között Marija Sarapova teniszező. Az oroszok ötszörös Grand Slam-tornagyőztese hétfőn jelentette be, hogy a januári ausztrál nyílt bajnokságon elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott, mert meldonium jelenlétét mutatta ki a szervezetében.

Ben Nichols a 99 lebukott sportoló közül egyet sem nevesített, de azt tudni lehet, hogy oroszokon kívül ukránok, grúzok és svédek is érintettek. Az elmúlt napokban került nyilvánosságra, hogy – többek között – a női 1500 méteres síkfutás korábbi világbajnoka, az etióp születésű, de svéd színekben versenyző Abeba Aregawi, a grúzok olimpiai ezüstérmes birkózója, Davit Modzmanasvili, valamint az olimpiai és Európa-bajnok orosz jégtáncos, Jekatyerina Bobrova, illetve két gyorskorcsolyázó, a rövidpályás szakágban olimpiai bajnok Szemjon Jelisztratov és a nagypályán ötszörös világbajnok Pavel Kulizsnyikov is fennakadt a doppingvizsgálaton.

Első doppingvétség esetén legfeljebb négyéves eltiltás vár az érintettekre, de a büntetési tételt jelentősen csökkenthetik, ha megállapítják, hogy nem a teljesítményfokozás szándékával használták a tiltott szert.

A decemberben tiltólistára került meldonium szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Hatása javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget. Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik