Sport

A leggyorsabb baba, Dibaba

Helyszín: Stockholm. Sportág: atlétika. Verseny: IAAF World Indoor Tour, Globen Galan. Egy este, három világcsúcs.

Szerda este a Nemzetközi Atlétikai Szövetség új fedett pályás versenysorozatának harmadik állomása fantasztikus eredményeket hozott. Genzebe Dibaba több mint három és fél másodperccel javította meg a a román Doina Melinte 26 évvel ezelőtt felállított 1 mérföldes fedett pályás világcsúcsát (4:17.14). Az új rekord immár 4:13.31 perc.

A mások két csúcsot a férfiak szállították és egyik sem klasszikus atlétikai futótávhoz kötődik.

A 23 éves dzsibuti Ayanleh Souleiman 1000 méteren  2:14.20-et repesztett, amellyel a dán Wilson Kipketer 16 éves rekordját adta át a múltnak.

A 18 éves Abdalelah Harun az amerikai Ken Lowery 1:00.17-es idejénél futott jobbat, ráadásul a világon eddig egyedüliként egy percen belül (59.83) 500 méteren. Megjegyzendő, mivel ez a táv végképp nem “klasszikus”, így a katarié mégsem világcsúcs, hanem hivatalosan a világ legjobb eredménye.

A harmadik frankó világcsúcs női rúdugrásban született, ifjúsági és a 16 éves svéd Lisa Gunnarsson nevét kell felírni az atlétika szerelmeseinek, mert aki ennyire fiatalon már átrepül a 449 centi felett, az minden bizonnyal később, felnőtt korában is jegyzett atléta lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik