Sport

Egyelőre mindenki Budapestet követi

Fővárosunk volt az első, Párizs a második, Róma a harmadik , míg Los Angeles a negyedik város, amely beadta a 2024-es olimpiai pályázatát.

Az amerikaiak azt mondják, náluk a létesítmények 97 százaléka már áll, vagy magánbefektetők által már elkészültek a terveik – derült ki szerdán a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére kandidáló város pályázatának ismertetéséből.

A Los Angeles-i pályázat fontos részét képezi az Inglewoodban épülő új amerikaifutball-stadion, amelynek tulajdonosával a szervezők szeretnének közösen dolgozni azon, hogy az új létesítményt használni tudják az ötkarikás játékokon.

“A legdrágább és fejlett technológiájú stadion kulcskérdés a terveink megvalósításában” – mondta Casey Wasserman, a pályázatot vezető bizottság elnöke.

A Los Angeles-i tervekben négy klaszter szerepel: a belváros, a San Fernando-völgy, a nyugati part és a South Bay.

los angeles 2024

A felújított Los Angeles Coliseum adna otthont az atlétikai versenyeknek, illetve a nyitó- és záróünnepségnek, az úszó- és műugró versenyeket a Los Angeles Football Club 2018-ban elkészülő, 22 ezer férőhelyes stadionjában kialakított ideiglenes medencében tartanák, a tornaversenyeket pedig a Forumban, Inglewoodban.

A belvárosi helyszínek közül a súlyemelés a Microsoft Theaterben, a tollaslabda és a tekvondó a Galen Centerben, míg az ökölvívás, a vívás, a kézilabda, a cselgáncs, az asztalitenisz és a birkózás a Convention Centerben kapna helyet.

A San Fernando-völgyben a Sepulveda Basin Recreation Area adna otthon a szlalomkajak versenyeknek, míg ideiglenes létesítményekben kapnának helyet a lovas versenyek, az öttusa és a sportlövészet versenyei.

A parti klaszterben a röplabda, a vízilabda és a gyeplabda viadalokat ideiglenes helyszínen rendeznék, a strandröplabdát, a triatlont és a nyíltvízi úszást pedig a Santa Monica Beach látná vendégül.

A South Bay klaszterben kerülne sor a tenisz, rögbi, a kerékpár, illetve a BMX viadalaira. A golfnak a Griffith Park, a labdarúgásnak pedig Pasadenában a Rose Bowl stadion, a kajak-kenu versenyeknek a Casitas-tó adna otthont, a hegyikerékpáros viadalokat a Santa Monica hegyekben rendeznék.

Az olimpiai falut a Kaliforniai Egyetem kampuszán alakítanák ki, a 16 500 férőhelyet 17 ezerre bővítenék. A szervezők szerint a versenyhelyszínek 90 százaléka félórányi távolságon belül lenne. A médiaközpontnak a Dél-Kaliforniai Egyetem adna otthont.

A pályázat biztosítási tervei kitérnek a Los Angeles-i régióban jellemző földrengésekre is, ez fedezné az esetleges földmozgások miatt az építkezéseknél előforduló késéseket vagy a megnövekedett költségeket.

A Boston visszalépése után kandidáló Los Angeles 64 oldalas pályázatát szerdán nyújtották be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A dokumentumban kifejtették: nem terveznek más fejlesztést azokon túl, melyeket a város az olimpiától függetlenül is meg akart valósítani a következő években, így a közlekedés 300 milliárd dolláros fejlesztését is korábban eltervezték. Ennek részét képezné több vasútvonal meghosszabbítása, illetve a fő reptérhez vezető útvonal modernizálása.

A pályázat vezetői hangsúlyozták, a napenergia felhasználásával ez lehet az első energiatakarékos olimpia az ötkarikás játékok történelmében.

Los Angelesben eddig két alkalommal, 1932-ben és 1984-ben rendeztek olimpiát. Az 1984-es helyszínek közül öt kapna ezúttal is szerepet, köztük a Coliseum, a Rose Bowl és a Pauley Pavilion.

Az ötkarikás játékokra 2024. július 19. és augusztus 4. között kerülne sor Los Angelesben , míg a paralimpiát augusztus 21. és szeptember 1. között rendeznék.

A 2024-es olimpiára Budapest és Los Angeles mellett Róma és Párizs pályázik, a győztest 2017 szeptemberében, Limában hirdeti ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik