Sport

A párizsi versenyhelyszínek már most készen állnak a 2024-es olimpiára

A Párizsba tervezett versenyhelyszínek 95 százaléka már áll, vagy minimális befektetéssel létrehozott ideiglenes létesítmény lesz – derült ki szerdán a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére kandidáló francia főváros pályázatának ismertetéséből. A Párizsi Filharmonikusok koncerttermében ismertetett tervekben két zóna szerepel: a 36 helyszín a főváros központjában, illetve attól néhány kilométerre északra, Saint-Denis-ben kapna helyet.

Több sportág versenyeit is rangos létesítményben rendeznék meg: az atlétikai viadaloknak a Stade de France, a tenisztornának a Roland Garros a tervezett helyszíne, a kosárlabdameccseknek pedig a Bercy Csarnok adna otthont.

Az ideiglenes létesítmények közül néhány történelmi környezetben kapna helyet, így a lovas versenyek a versailles-i palotánál, a strandröplabda az Eiffel-torony lábánál.

A párizsi pályázat videója:

Paris 2024 – La force d’un rêveTrès joli clip pour la candidature de Paris 2024.Here’s the official trailer of Paris 2024.

Közzétette: L’EQUIPE – 2016. február 17.

“A vizes központ, a médiafalu, valamint az olimpiai és paralimpiai falu Párizs fiatal, gyorsan fejlődő külső régióiban kap majd helyet” – fejtette ki Anne Hidalgo főpolgármester. Hozzátette, ezek az új sportolási lehetőségek mellett 3500 lakást biztosítanának a helyi közösségnek a játékok után, fontos szerepet játszva ezzel a belváros és a külső kerületek közötti szakadék csökkentésében.

Hangsúlyozták, hogy a sportolók 85 százalékának fél óránál is kevesebbet kellene utaznia a versenyeik helyszínére.

A sportolói falutól félórányi távolságon belül 480 edzési lehetőség lesz, ami optimális a versenyzők számára

Tony Estanguet, a pályázat társelnöke. A háromszoros olimpiai bajnok francia kenus hozzátette, a sportolói falu rendkívül közel lesz a Szajnához. “Biztos vagyok benne, hogy Párizs egyedülálló élményt nyújt majd minden versenyzőnek.”

A francia főváros 1900-ban és 1924-ben már rendezett olimpiát. Az elmúlt évtizedekben három sikertelen pályázaton van túl Párizs: az 1992-es játékok rendezéséért Barcelonával, a 2008-as olimpiáért Pekinggel, a 2012-es elnyeréséért pedig Londonnal szemben maradt alul.

Budapest a szerda éjféli határidő előtt, már kedden beadta első pályázati anyagát.

A 2024-es olimpiára Budapest és Párizs mellett Róma és Los Angeles pályázik, a győztest 2017 szeptemberében, Limában hirdeti ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik