Sport

Pásztory Dóra kérdéseket tett fel Hosszú Katinkának

A kétszeres paralimpiai bajnoknő Facebook-posztban osztotta meg véleményét a Hosszú-ügyben.

Pásztory Dóra már a tavaly tavasszal kirobbant és a Magyar Paralimpiai Bizottság akkori elnöke, Gömöri Zsolt távozásához vezető botrány kapcsán is markáns véleményt fogalmazott meg.

Sydney és Athén paralimpiai bajnoknője, most a Hosszú Katinka és a Magyar Úszó Szövetség közti háború második felvonása, a szerdai sajtótájékoztató okán érezte úgy, meg kell szólítsa az úszónőt.

Facebook-posztját teljes terjedelmében közöljük.

Pásztory Dóra (Array)
Pásztory Dóra naprakész információval rendelkezik a magyar úszással kapcsolatban Fotó: MTI

Pásztory Dóra kérdései Hosszú Katinkához:

Annyira, de annyira szeretnék beszélgetni Hosszú Katinkával! Teljesen átérzem a helyzetét, hasonló cipőben jártam az MPB ügy kapcsán.
Harcol az igazáért, nevét, arcát, sikereit, hitelét adja azért, hogy egy átláthatóbb, fejlődésnek induló rendszerben készülhessen.

Egyelőre egyedül van ezzel. Szinte mindenki hallgat, háttérbe húzódik, kivár, reméli, hogy nem kell kivennie a részét a harcból, elég majd csak a végeredményt kiélveznie vagy elszenvednie.

Úgy érzem a média mellé állt, de félreértették. Ráharaptak gumicsontokra és az első sajtótájékoztató után a masszőrrel, öltözővel és kamerarendszerrel foglalkoztak, miközben már az akkori üzenete is sokkal fontosabb kérdéseket vetett fel.

“A Magyar Úszó Szövetség egy olyan rendszert épített fel, amelyben az úszók és edzők arra pazarolják a legtöbb idejüket és energiájukat, hogy folyamatos harcot vívjanak a szövetséggel házon belül.”

“Ha a szövetség jól működne, a sportolóknak és a velük dolgozó edzőknek pontosan kijelölt és előre meghatározott céljaik lennének, és nyugodtan dolgozhatnának annak tudatában, hogy ha ezeket a célokat és követelményeket teljesítik, akkor annak meglesz az eredménye, és megkapják a pozitív visszacsatolást.”

Számomra ezek voltak a kulcsmondatok a karácsony előtt kiadott közleményben. Ha a MÚSZ ezekre a kritikákra fókuszált volna, talán elkerülhető lett volna a mai, újabb sajtótájékoztató.

Ha kérdezhetnék Katinkától, biztosan azt kérdezném tőle, hogy:

  • Kik azok a hazai vagy nemzetközi szakemberek, akiknek megvan a tudása, elhivatottsága, hitele ahhoz, hogy meghatározzák a magyar úszósport rövid, közép és hosszú távú céljait. Mi az akadálya, hogy ők legyenek a véleményvezérek, döntéshozók?
  • Szerinte mik ezek a célok és miként lehetne őket hatékonyan megvalósítani?
  • Biztosan megkérdezném tőle, hogy az amerikai modellből mi adaptálható a magyar rendszerbe, milyen olyan jó példákat láttak a világban, amelyek elősegítenék a hazai fejlődést?
  • Az átláthatóság hiánya alatt azt érti, hogy jelenleg nincs lefektetett jutalomrendszer, tehát nem egyértelmű, hogy mely sportoló milyen eredmény után mekkora jutalmat kap?
  • A MÚSZ pénzügyi és szakmai döntései mennyire transzparensek?
  • Mi segíthetné elő a biztonságot és nyugalmat hozó áttekinthetőséget?
  • Mi a véleménye a Jövő bajnokai utánpótlás programról?
  • Ez miért nem segíti elő a hosszú távú fejlődést?
  • Mik azok az infrastrukturális hiányosságok, amelyeket azonnal orvosolni kellene?
  • Ő mire költené azt a 12 millió forintot, amit nem fogadott el jutalomként?

Nyilván az ezekre adott válaszok, számtalan további kérdést vetnének fel.

Úgy gondolom nem Katinka és nem is Shane feladata a teljes működési rendszer megreformálása. Nem nekik kell minden kérdésre választ adni, minden csomót kibogozni.

Kommunikációs és marketing területen egyedülálló és példaértékű, amit elértek. Egészen másfajta gondolkodást, szemléletet hoztak be a sportba, amelyből nagyon sok minden hasznosítható lenne a szövetség számára is. A haszon viszont, nem azt jelenti, hogy az egyiknek előny, a másiknak pedig hátrány, hanem mindkét fél számára előnyös megállapodás keretében lehetne kiaknázni a tudásukat.

Én is azt érzem, amit Katinka ma kifejtett, egész egyszerűen nem értik egymást. Ők feltesznek kérdéseket, felvetnek problémákat, építő jelleggel kritizálnak abban a reményben, hogy olyan válaszokat kapnak, amely elindít valamifajta együttgondolkodást, hosszú távon fejlődést.

Ehhez képest udvariaskodás, félreértelmezés, mellébeszélés zajlik.

Optimista vagyok, tudom, hogy a magyar úszósport tele van intelligens, elhivatott, nagytudású szakemberekkel. Feltörekvőben van egy nyitott, innovatív szemléleletű fiatal edzőgeneráció. Vannak olyan egykori úszók, akik remek vezetők, értik ennek a sportágnak minden kínját-baját, rezdülését.

Szükség van rájuk, szükség van a véleményükre, a megoldási javaslataikra! Katinkának és az egész magyar úszósportnak!

Hajrá magyar úszás! Hajrá Katinka!

Olvasói sztorik