Sport

Kézilabda: Mocsai szerint légióskorlátozás és magyar kapitány kell

Kevesen vannak azok, akik kemény téthelyzetben jól teljesítenek és felelősséget vállalnak.

A magyar női kézilabda-válogatott hétfőn szoros csatában kapott ki Lengyelországtól a dániai világbajnokságon, így a 11. helyen végzett – ez a csapat valaha volt legrosszabb vb-szereplése. A találkozó után lemondott Németh András szövetségi kapitány, a szövetség szerdai sajtótájékoztatóján pedig elhangzott: januárig igyekeznek megtalálni a nemzeti együttes új edzőjét. A Dr. Kocsis Máté vezette szövetség nem zárkózik el attól a lehetőségtől, hogy külföldi szakembert bízzon meg.

A korábbi kapitány, Mocsai Lajos volt a Digi Sport Reggeli Start c. műsorának vendége csütörtökön, természetesen a vb-szereplés volt a téma. A Testnevelési Egyetem rektora nem ért egyet azzal, hogy külföldi kapitányt kell kinevezni a válogatott élére, mivel szerinte vannak erre alkalmas fiatal magyar trénerek is.

Mocsai úgy véli, sokkal inkább személyiségfejlesztésre lenne szükség, mivel a magyar népesség maximum 10 százaléka képes kemény téthelyzetekben jól teljesíteni és felelősséget vállalni.

Szerinte a lengyelek elleni mérkőzésen kiderült: „törékeny” a magyar játékosállomány. Félelemből játszott a csapat, nem volt meg a kellő belső lelkierő és a késztetés. Emellett a kulcsfontosságú meccsen húzóemberek sérültek meg (Tomori Zsuzsanna hónapokat, Görbicz Anita heteket hagy ki), és nem volt meg a megfelelő kapcsolat a kapitány és csapata között.

Mocsai úgy véli, elfogyott a korábbi előnyünk a kézilabdában. Már csak kevés számú klasszisunk van és ők is túlértékelik a saját szerepüket, elvárásaikat. Nagy nehézségeket okozott a magyar kézilabdának az is, hogy az elmúlt években rengeteg külföldi játékos és edző áramlott be a honi bajnokságokba.

Vannak tehetségeink, de újra kell kezdeni utánpótlásban az építkezést. A tendencia megállítása érdekében teszünk rövidesen egy javaslatot a kézilabdában is a légiósok korlátozására, nem is pozitív ösztönzőkkel – a horvátok például egyszerűen maximálják a külföldiek arányát, a spanyolok is 50%-ban húzzák meg a határt. Ők például beengedték a külföldi tudást, de utána bezárták a kapukat a külföldi trénerek előtt, kitermelve egy új edzőgenerációt

– mondta Mocsai Lajos.

A teljes beszélgetés IDE kattintva megnézhető.

(Fotó: Digi Sport)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik