Sport

Hatalmas szolnoki bravúr és továbbjutás

Fennállása során először jutott be a legjobb 32 közé a magyar együttes az Európa Kupában.

A Szolnok 18 ponttal legyőzte a török Besiktast szerdán a férfi kosárlabda Európa Kupa kilencedik fordulójában, így az utolsó kör eredményétől függetlenül bejutott a legjobb 32 közé.

Az egyaránt 3/5-ös győzelmi mérlegnél tartó csapatok tavaly szintén egy csoportban szerepeltek, emellett a két gárda emlékezetes csatát vívott az azóta megszűnt Eurochallenge Kupa 2012-es debreceni négyes döntőjében, akkor a – végső győzelmet is megszerző – Besiktas bizonyult jobbnak. A Tisza-parti alakulat egy hónapja 76-67-re kikapott Isztambulban.

A továbbjutás szempontjából sorsdöntő meccs a várakozásoknak megfelelően az elejétől fogva kiélezett csatát hozott. A magyar bajnoknál főként a vasárnap Szombathelyen 26 pontot szóró szerb Strahinja Milosevic villogott, aki egymaga 18 pontot szerzett az első félidőben. A Szolnok 25-25 után “robbantott”, és a nagyszünetben Vojvoda Dávid félpályás triplájával 48-37-re vezetett.

Pór Péter tanítványai a térfélcsere után már 15 ponttal elhúztak (59-44), ám a törökök nem roppantak meg, keményen tartották magukat, az utolsó negyed 64-54-ről indult.

A zárószakaszban az Olaj több mint két és fél percig nem talált a gyűrűbe, a vendégek öt pontra feljöttek, erre a sorozatra a házigazdák egy 8-0-ás rohammal válaszoltak. Vojvoda és Milosevic tovább brillírozott, Wittmann Krisztián fontos triplákat szerzett, így 79-65-nél valamelyest megnyugodhatott a Tiszaligeti Csarnok közönsége. A hajrá már igazi örömkosárlabdát hozott, és mivel a másik két meccsen is a magyarok “szája íze szerint” alakultak a dolgok, a Szolnok az utolsó kör eredményétől függetlenül – fennállása során először – bejutott a 32 közé.

A 3/6-os mérlegnél tartó Szolnok egy hét múlva, az utolsó fordulóban az orosz Szaratovhoz látogat. A hat csoportból az első 4-4 csapat jut tovább a legjobb 32 közé, ahol a 24 EK-együtteshez csatlakozik az Euroligától búcsúzó nyolc klub.

Eredmény – Kosárlabda, Európa Kupa, E csoport, 9. forduló:

Szolnoki Olaj-Besiktas (török) 85-67 (21-19, 27-18, 16-17, 21-13)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik