Sport

Putyin atlétái a legsötétebb NDK-s időket hozzák vissza

Úgy volt, hogy Sepp Blatter és a FIFA néz minden idők legnagyobb sportbotránya elé, erre megérkeztek Putyin atlétái. Oroszországban állami szintre emelték a doppingolást, mint egykor az NDK-ban.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn nyilvánosságra hozta – és itt el is olvashatja – azt a jelentését, amiben az atléták doppingolását vizsgálta.

Az oroszok szisztematikusan, kormányzati szinten szóltak bele a doppingügyekbe, amihez jókora korrupció is társul, a nulláról építhetik majd újjá a sportágat.

Hogy mik a WADA főbb pontjai?

  • A csalás és a doppingolás széles körben elterjedt, régóta fennállt és a sportág összes szintjét érinti
  • Négy edzőt, egy orvost és öt atlétát élete végéig eltiltanak a sporttól, köztük a londoni olimpián 800 méteren aranyérmes Marija Szavinovát és a harmadik Jekatyerina Pojsztogovát
  • Az orosz doppinglabor vezetője, Grigorij Rodcsenko beismerte, hogy szándékosan 1417 mintát semmisített meg
  • A laboron állandó és óriási nyomás volt, az orosz állami szervek és az orosz biztonsági szolgálat is beavatkozott a munkájába
  • Az orosz fővárosban két doppinglabor is működött, a WADA-hitelesített mellett egy másik, a moszkvai önkormányzat irányítása alatt, amit a pozitív minták elfedésére használhattak
  • A gyanús mintákat először az önkormányzati laborban vizsgálták meg, azokat csak akkor küldték tovább, ha az nem volt pozitív
  • Vlagyimir Mutko sportminiszter többször utasította a labort, hogy manipuláljanak mintákat

A WADA szerint az atlétika felsőbb szintjeit áthatotta a korrupciót, de ezt nem ők, majd a bűnügyi nyomozók vizsgálják tovább, az Interpolhoz fordultak az ügyben. A legmegdöbbentőbb állítás az az, hogy a szövetségi kormány nem egyszerűen cinkos volt ebben az egészben, hanem egy kifejezetten az állam által szponzorált doppingrendszerre bukkantak Oroszországban.

Azt javasolják, hogy függesszék fel az orosz atlétákat 2016-ra.

Dick Pound WADA-igazgató szerint ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, Oroszország nem az egyetlen ország, és az atlétika nem az egyetlen sport, aminek doppingproblémája van.

Sorra buktak le

A mostani vizsgálat nem előzmény nélküli, az orosz atléták az utóbbi években sorra buktak le doppingvizsgálatokon. 2013-tól 225 orosz bukott meg doppingvizsgálaton, ezzel vezetik ezt a listát. Törökország 188, Franciaország 108, India 95, Belgium 94, Olaszország 83 esettel szerepel ugyanitt.

Az elmúlt évben ráadásul négy olimpiai bajnokuk is fennakadt a vizsgálaton: az akadályfutó Julija Zaripova és három gyalogló, Szergej Kirgyapkin, Olga Kanyisna és Valerij Borcsin.

Régóta lehetett sejteni, hogy valami nem stimmel a sportág körül, az ARD tényfeltáró riportjában például a diszkoszvető Jevgenyija Peherina arról vallott, hogy az orosz atléták 99 százaléka tiltott szereket használ.

Az oroszok is erre jutottak

Ezt követően az az Orosz Doppingellenes Ügynökség is vizsgálódni kezdett, ők is arra jutottak, hogy gyaloglóik a szaranszki központban tervesszerű doppingoláson estek át, de az is kiderült, hogy a lebukás elkerüléséhez az állam is kellett.

A háromszoros Chicago Marathon-győztes de később címeitől megfosztott Lilija Sobukova például 450 ezer eurót fizetett a sportminisztériumnak, hogy tiszta maradhasson. Az ARD szerint a pozitív sportolóknak bevételük öt százalékát kellett átutalni ahhoz, hogy elkenjék az ügyeket.

A mostani WADA-nyomozás az ARD riportjának az eredménye. Az összes orosz atlétát eltiltanák.

Közel egy évig folyt a vizsgálat, miközben egy másik botrány is elérte az IAAF-t, vagyis a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget. Az augusztusban távozó elnök, Lamine Diack egymillió euró kenőpénzt fogadott el oroszoktól, hogy ne kapjanak eltiltást doppingolásért. (Kapcsolódunk a FIFA-hoz és Sepp Blatterhez. Az oroszok 2018-ban labdarúgó vb-t rendeznek.)

Richard McLaren, aki a jelentés egyik készítője, azonban sokkal súlyosabb képet fest az IAAF-ról:

A FIFA-nál egy rakás idős ember egy halom pluszpénzt zsebre rak. Itt is van egy halom öreg fickó, aki egy halom pluszpénzt raknak zsebre, csakhogy a zsarolással és vesztegetéssel sokkal jelentős változásokat okoznak az atlétikai versenyek eredményeiben és a végső sorrendben.

Gyaloglók nélkül

Az oroszok a WADA-jelentés nyilvánosságra hozatala előtt már döntöttek. Az idei, pekingi világbajnokságon már nem indították gyaloglóikat. És ez meg is látszódott az eredményeiken.

Idán négy érmet szereztek (kettő arany: Szergej Subenkov 110 méter gáton és Marija Kucsina magasugrásban, egy ezüst: Gyenyisz Kudrjavcev 400 méter gáton és egy bronz: Anna Csicserova magasugrásban), a 2013-as vébén 17-et, 2011-ben pedig 19-et, ez utóbbi teljesítményükkel az USA mögött a második lettek az éremtáblázaton.

Nem az atlétika az egyetlen

A jelentés azzal zárul, hogy a 2012-es londoni olimpiát gyakorlatilag szabotálták az orosz sportvezetők, ugyanis számos sportolójukat kellett volna doppinggyanú miatt eltiltani, mégsem tettek semmit. Az eredmény? Az atlétikai számokban az oroszok a másodikak lett az USA mögött, 8 aranyérmet nyertek, ha tényleg eltiltják őket jövőre, akkor a riói olimpia is ugrik.

A WADA szerint semmi okuk nincs azt gondolni, hogy az atlétika lenne az egyetlen érintett sport az országban.

Az oroszok szerint nem volt rendszerszintű

Sebastian Coe, az IAAF elnöke aggasztónak nevezte a WADA javaslatát és kifejtette, egyeztetni fog a szervezet vezető testületével az orosz szövetség kizárásáról.

Mindent megteszünk, hogy megvédjük az atlétika tisztaságát és újraépítsük sportágunk becsületét.

Az orosz szövetséget vezető Vagyim Zelicsenok szerint az eltiltás nem lenne “objektív döntés”, hiszen a szervezet vezetését leváltották tavasszal a kirobbant botrány hatására. Hozzátette, nem dönthet az IAAF helyett, de bízik abban, hogy nem tiltják el az orosz sportolókat. Zelicsenok kifejtette, hogy bár kétségkívül voltak doppingesetek Oroszországban, nem gondolja, hogy ezek szisztematikusak lettek volna.

Az eltiltáshoz be is kellene bizonyítani, hogy a vétségeket a szövetség követte el, nem pedig egyes emberek. Meg kell kapnunk az esélyt, hogy tisztázhassuk a nevünket, tette hozzá.

(Guardian, BBC, New York Times)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik