Sport

Az összes orosz atlétát eltiltanák

A WADA nem kegyelmezne.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgáló bizottsága azt tanácsolja a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), hogy tiltsák el az orosz sportolókat az atlétikai versenyektől. Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem. Ez rendkívül érzékeny veszteség lenne a jövő évi riói ötkarikás játékokon az orosz küldöttségnek, a 2012-es londoni olimpián ugyanis 17 medált, köztük 8 aranyérmet nyertek az atlétáik, ennél jobb eredményeket csak az Egyesült Államok tudott felmutatni.

A független testület azután alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet.

A Guardian cikke szerint a WADA korábbi elnöke, Richard Pound tizenegy hónapon át vizsgálta, hogyan csalnak az oroszok, ez alapján pedig javasolja, hogy öt sportolót – köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára (a nyitóképen), illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára – valamint négy edzőre és az orosz szövetség egyik munkatársára is örökös eltiltást javasol. Sőt, ezen felül elvenné a moszkvai antidopping labor engedélyét.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke “aggasztónak” nevezte a WADA javaslatát, s kifejtette, egyeztetni fog a szervezet vezető testületével az orosz szövetség kizárásáról.

Mindent megteszünk, hogy megvédjük az atlétika tisztaságát és újraépítsük sportágunk becsületét.

Az orosz szövetséget vezető Vagyim Zelicsenok szerint az eltiltás nem lenne “objektív döntés”, hiszen a szervezet vezetését leváltották tavasszal a kirobbant botrány hatására. Hozzátette, nem dönthet az IAAF helyett, de bízik abban, hogy nem tiltják el az orosz sportolókat. Zelicsenok kifejtette, hogy bár kétségkívül voltak doppingesetek Oroszországban, nem gondolja, hogy ezek “szisztematikusak” lettek volna.

Vasárnap derült ki, hogy az IAAF korábbi elnökének fia, illetve az antidopping csoport vezetője kenőpénz ellenében szemet hunytak az orosz atléták doppingügyei felett.

Lamine Diack tiszteletbeli tagságát felfüggesztette a NOB

A korrupciós botrányba keveredett Lamine Diack tiszteletbeli tagságát felfüggesztette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). Az IAAF-et 1999-től idén augusztusig irányító szenegáli sportvezetővel szemben a múlt héten kirobbant botránya miatt lépett fel a NOB. Diack ellen ugyanis a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanújával folytatnak nyomozást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feljelentése nyomán.

A 82 éves Diack, illetve több más IAAF-funkcionárius – köztük fia, Papa Massata Diack – a gyanú szerint az oroszoktól 200 ezer eurót fogadott el azért, hogy orosz atléták doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra. Így állítólag tudtak a Chicago Marathonon háromszor győztes – de augusztusban három év két hónapra eltiltott és győzelmeitől megfosztott – orosz Lilija Sobukova doppingvétségéről is, de eltitkolták azt, s ezzel megsértették a szervezet etikai kódexét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik