Foci

Felfüggesztik elnöki posztjából Blattert

A FIFA vezére ideiglenesen, 90 napig nem láthatja el elnöki teendőit - számolt be szerda este a BBC.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetségi Etikai Bizottsága hétfő óta tárgyalt Zürichben Sepp Blatter jelenlegi elnök jövőjéről, miután a svájci főügyész büntetőeljárást indított ellene.

A vizsgálat középpontjában vélhetően a FIFA és Jack Warner korábbi alelnök közt kötött, televíziós jogokról szóló 2005-ös szerződések állnak. Tanulmányozzák továbbá, hogy a 79 éves sportvezető miért utalt át kétmillió svájci frankot Michel Platini számlájára 2011. februárjában. A vádakat egyébként mindketten tagadják.

michel platini, sepp blatter (Array)
Fotó: Europress fotóügynökség

A végső döntés valószínűleg pénteken hozza majd meg Hans Joachim Eckhert, a FIFA Etikai Bizottságához tartozó bírósági kamara elnöke. Arról még nem született határozat, hogy Platinit eltiltják-e.

Szerdán Blatter egy német lapnak úgy nyilatkozott, anélkül ítélik el őt, hogy bárkinek bármilyen bizonyítéka lenne a törvényszegésére.

Előzmények

  • Május végén 14 FIFA-tisztségviselőt, illetve cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.
  • Jack Warnert Trinidad és Tobagóban még akkor őrizetbe vették, majd egy nappal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Néhány nappal később ígéretet tett rá, hogy mindent, amit a korrupciós botránnyal kapcsolatban tud, elmond a rendőrségnek.
  • A FIFA-botrány később Joseph Blatter elnököt is elérte, mert bár a tisztújításon még újraválasztották, néhány nappal később, június 2-án lemondott.
  • Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket. A küldöttgyűlés február 26-án lesz.
  • Múlt pénteken a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával kihallgatta Blattert.
  • A svájci legfőbb államügyész jelezte, a FIFA-elnök ellen hűtlen kezelés miatt folyik nyomozás, házkutatást tartották az irodájában és számos iratot lefoglaltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik