Sport

Gádorfalvi kvalifikált a riói olimpiára

Gádorfalvi Áron (gádorfalvi áron, )
Gádorfalvi Áron (gádorfalvi áron, )
A szörfös az ománi világbajnokságon szerzett kvótát.

A 37 éves magyar szörfös – amint arról Utassy Loránd szövetségi kapitány a szombati záróviadalt követően az MTI-nek beszámolt – összesítésben 22. lett, ezzel vált hivatalosan is véglegessé, hogy ott lehet a jövő nyáron Rio de Janeiróban.

Gádorfalvi Áron a kvótát eddig még nem szerzett hat ország képviselőit tekintve teljesítményével harmadikként érdemelte ki a jogot az ötkarikás játékokon való részvételre. A magyar szörfös legutóbb, a 2012-es londoni olimpián huszonötödikként zárt.

Remek teljesítményét jól mutatja, hogy a nemzetek rangsorában 11. lett, s több világbajnokot is megelőzött. Sokat számított, hogy két héttel ezelőtt tíz napot tudott a helyszínen készülni, s tapasztalta, hogy gyenge a szél, ezért öt kilót fogyott, így gyorsabb tudott lenni a helyi időjárási körülmények között

– mondta Utassy.

A szövetségi kapitány kiemelte, a versenyzőknek megterhelő volt, hogy a több mint 30 Celsius fokos hőségben napi három futamot kellett teljesíteniük. Hozzátette, sokat segített Gádorfalvinak, hogy három nappal a vb előtt megérkezett az új, Franciaországból rendelt vitorlája, s hangsúlyozta, a magyar szörfös teljesítménye azért is nagyszerű, mert sérült volt, megműtötték, és csak az év eleje óta tudott megfelelően edzeni.

Szörfben a tavalyi és az idei világbajnokság számít kvótaszerző versenynek, emellett kontinentális helyeket osztanak.

A jövő évi riói játékokon országonként egy, összesen pedig 36 versenyző állhat rajthoz a férfiaknál.

A nőknél Detre Dia sérülés miatt nem indult, míg Cholnoky Sára a mezőny alsó felében végzett Ománban. A riói kvótaszerzésre a női szörfösöknek már csak egy, a jövő év márciusában esedékes verseny kínál lehetőséget.

Cholnoky nem esélytelen, mert a kvótát nem szerzett országok versenyzői között harmadik volt, így a márciusi viadalon még harcba szállhat az ott megszerezhető egyetlen kvótáért

– mondta Utassy Loránd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik