Sport

Nem sikerült megmászni a Mount Everestet az egy ujjú japánnak

A pusztító áprilisi nepáli földrengés óta elsőként akart feljutni a világ tetejére a 33 éves Kuriki Nobukazu. Kétszeri nekirugaszkodásra sem sikerült neki.

A 33 éves Kuriki Nobukazu, akinek még 2012-ben kilenc ujja fagyott le a 8848 méteres csúcs meghódítására tett kísérlete közben, az egyetlen hegymászó, aki több hete próbálkozik a Csomolungmaként is ismert hegycsúcs meghódításával.

“Megpróbáltam kihozni magamból a legtöbbet, de úgy éreztem, hogy az erős szél és a hóesés miatt nem leszek képes élve visszatérni, ha messzebbre merészkedem” – írta a hegymászó csütörtök reggel Twitter-oldalán. A férfi 8150 méteres magasságban döntött a visszatérésről.

A hegymászók általában késő éjjel kezdik csúcshódítási kísérletüket, hogy nappali világosságnál ereszkedjenek vissza, ami csökkenti a veszélyét annak, hogy a kimerültségtől lezuhannak. Kuriki Nobukazu egyedül akarta megmászni a csúcsot, oxigénpalack nélkül.

A Mount Everest meghódítása ősszel a legveszélyesebb az erős szelek és az alacsony hőmérséklet miatt. Kuriki szeptemberben egyszer már elhalasztotta a csúcshódítást a havazás miatt.

Áprilisban tizennyolc hegymászó és serpa lelte halálát a Nepált megrázó, mintegy 8900 ember halálát okozó nagy erejű földrengés okozta óriás lavina alatt, amely elsodorta az alaptáborukat. A katasztrófa miatt több száz hegymászó mondott le a csúcs meghódításáról.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik