Sport

Közpénzből finanszírozzák a Fradit és az Újpestet

2014-ben szűk három milliárd forint közpénzt fordítottak a Ferencvárosi Torna Clubra, míg az Újpesti Torna Egyletre majdnem kettőt.

Az mfor.hu a két legnépszerűbb fővárosi sportklub finanszírozásával kapcsolatban közölt kimutatást. A gazdasági lap állítása szerint a zöld-fehéreket és a lila-fehéreket is szinte teljes egészében közpénzből működtették 2014-ben.

Az EMI, az Emberi Erőforrások Minisztériuma két nagyobb összeggel is megsegítette a Fradit. A 2013-ban 1,369 milliárdot adta, amit a klub 2014-ben használt fel és tavaly kaptak még 910 milliót is onnan. Tudni kell, az FTC-nél ugyan a felnőtt futball is a klub része, de nem csak a profi labdarúgókra megy ez a pénz, hanem a klub mind a 14 szakosztálya részesül a alábbi táblázatban összegzett forrásokból.

mfor.hu

Az UTE – amely nem azonos, a belga tulajdonos által üzemeltetett profi labdarúgó klubbal, az Újpest FC-vel – összesen 1,88 milliárd forintos támogatást kapott 2014-ben. A lila-fehér klub tizennyolc szakosztályát, amelyben utánpótlás labdarúgás is van, szintén az EMI támogatta a legnagyobb mértékben – 724,8 millió forint -, de a Társasági Adókedvezményből is befolyt a klubkasszába 587 millió forint. A fennmaradó összeget itt is szövetségi, MOB és egyéb jogi személyek, alapítványok támogatásával egészül ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik