Foci

Sport: így nyúlják le az állami támogatások egy részét

Gyerekfoci (gyerekfoci)
Gyerekfoci (gyerekfoci)

Súlyos vádat fogalmazott meg Újvári Gábor, a Mészöly Focisuli egyik vezetője a sportban, ezen belül a labdarúgásban megjelenő Társasági Adókedvezményből származó forrásokat illetően.

A szakember az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozva úgy fogalmazott: “Kialakult rendszer, hogy a vállalatok és az egyesületek közé beékelődő közvetítők követelik vissza a százalékokat. Persze mindig azzal védekeznek, hogy nem nekik kell, hanem valaki más túl éhes. Minimum öt, de ha nagyon meg vagy szorulva, akkor negyven százalék is lehet a juss. A kormányközeli cégeknél húsz százalék az alap.”

 
Újvári Gábor és a Mészöly Focisuli kiemelt 2005-ös korosztálya
– egy tavalyi tornán többek közt a Dortmundot és a Bayern Münchent verték

Forrás: meszolyfs.hu 

A Mészöly Focisuli szakmai alelnöke szerint ők azért vannak nehéz helyzetben, mert nem hajlandóak “visszacsorgatni”, vagy éppen “önteni” az igényelt Társasági Adókedvezményből, így az “éhes” közvetítők sem keresik már a klubot, nekik meg sokkal nehezebb a működéshez szükséges forrás előteremtése.

“A politikai és a gazdaságiélet irányítói üzenik meg a tehetős cégeknek, hogy mely klubokat támogathatnak. Több egyesületnek még kérnie sem kell a pénzt. Szakmai alapon, kívülről érkezve meggyőzni egy cégvezetőt, hogy segítsen, szinte lehetetlen” – panaszkodott a sportvezető.

A Sport24 éppen tegnap foglalkozott azzal, hogy az elmúlt hat évben milyen vezetői átalakuláson mentek keresztül a sportági szakszövetségek. A magyar sport mindig is híres volt arról, hogy a szövetségeket politikusok vagy politikához közeli emberek vezetik, – a jobb érdekérvényesítés érdekében.  Így volt ez az átkosban, és utána a szocialista, vagy éppen most, a Fidesz kormányzása idején is.

Jelenleg, a sportra, mint kiemelt stratégiai ágazatra tekint a kormány, így a társasági adó (TAO) bevételeiből évente 50-60 milliárd forintot enged át az öt látványsportnak (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda), amelyből legnagyobb részben a labdarúgás részesül.

Ezen felül 2020-ig, további 16 kiemelt olimpiai sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, kajak-kenu, kerékpár, korcsolya, ökölvívás, öttusa, röplabda, sportlövészet, tenisz, torna, úszás, vívás) kap fejlesztésre 135 milliárd forint direkt állami támogatást. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik